Председателят на ОбС К. Костадинов: „Дупница Транс” е в тежко финансово положение, тепърва ще се решава съдбата му

На пресконференция председателят на ОбС в Дупница Костадин Костадинов оповести, че общинското дружество “Дупница Транс” е в затруднено положение. Той не уточни параметрите на финансовото състояние на най-новото общинско дружество, което беше създадено през 2019 г. с цел да осигури по-добър достъп на жителите на кв. “Байкал” до централна градска част.

Още със създаването му обаче общинското дружество не можа да тръгне със стабилни финансови приходи. Наложи се да се променят спирки с цел 4-те автобуса да обхванат повече квартали в града.

Честа практика е те да пътуват полупразни или с по 1 пътник, което носи загуби на дружеството. Причината според някои е, че общинските автобуси не спират на определените спирки на градския транспорт, а на други места, които не са удобни за дупничани.

Председателят на ОбС К. Костадинов заяви: „Все още не се знае какво ще се прави с най-новата общинска фирма. Проблемът ще се решава, след като общинските дружества представят отчетите си за изминалата 2020 г.”, заяви Костадинов. 

За 2019 г. дружеството, ръководено от Георги Зарев, отчете на заседание на ОбС приходи от 50 000 лв. и разходи от 70 000 лв., т.е. „Дупница Транс” е калкулирала загуба от 20 000 лв. още от първата година на съществуването си.

Костадин Костадинов обяви на пресконференцията, че и общинското дружество “Ученическо хранене” не е в цветущо състояние. Ето какво заяви той: “Новият управител на дружеството Христо Пигов се справя добре с работата си, но заради пандемията учениците учат от вкъщи и не ползват храна в ученическите столове. Това допълнително влошава състоянието на дружеството. Заради пандемията и ГУМ няма добри финансови резултати. На няколко пъти магазинът се затваря за по месец-два. През 2019 г. ГУМ е бил на печалба със 160 000 лв., от които са отчислени дивиденти в размер на 130 000 лв. за общината. Добрата новина е, че търговците няма да плащат наем за последното затваряне заради пандемията”, заяви Костадинов.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *