Председателят на Районен съд – Дупница Ив. Димитров отчете спад на делата заради пандемията

Административният ръководител на Районен съд – Дупница Иван Димитров отчете по-малко дела през 2020 г. заради пандемията. 

През 2020 г. са постъпили 3540 дела, със 716 по-малко от предходната година.

Съдия Иван Димитров изтъкна, че миналата година е имало нов вид наказателни дела по чл. 355, ал. 2 от НК, свързани с нарушаване на правилата, свързани с пандемията от Ковид-19.

„През 2020 г. са заведени 9 дела за неспазване на карантина срещу К-19. По 7 от тях има влезли в сила присъди. Прави впечатление, че няма увеличение на делата за домашно насилие, въпреки че се твърди, че по време на пандемия се изострят взаимоотношенията в семействата и между близки и роднини. През 2020 г. са заведени 257 дела за изплащане на издръжки на деца.

В отчета прави впечатление, че са намалели делата на кредитори срещу некоректни кредитополучатели. Предполагам, че това се дължи на помощта на правителството, което оказа на бизнеса и са отсрочка на плащания по кредити”, заяви съдия Иван Димитров.

Той съобщи, че съдът в Дупница работи с намален състав. Вместо 11 съдии  от няколко години в съда в Дупница работят – 9, двама са командировани в други съдилища.

По време на пресконференцията съдия Иван Димитров изнесе и данни за съдебни дела с голям обществен интерес. Собственикът на фирма “Феникс ресурс” Кольо Илиев, станал скандално известен със запалването на моста на АМ “Струма” над склада му за индустриални отпадъци, на изхода на Дупница по посока Благоевград, обжалва 10 наложени му глоби от различни институции. Те са заради отпадъците, които е складирал под моста и на общински имот. Размерът на глобите е 81 000 лв. От обжалваните наказателни постановления 4 са отменени от съда в Дупница.

Срещу свързвания с изчезването на 43-г. Янек Миланов дупничанин Васил Капланов-Каплата през март тръгва дело за притежание на незаконни боеприпаси.

Както “Струма” писа, В. Капланов-Каплата в момента е под домашен арест за закана за убийство срещу председателя на мотоклуб “Неразделни братя” в Дупница Димитър Недев.

Разследването по случая “Янек” е удължено от Окръжна прокуратура в Кюстендил с още три месеца, но въпреки няколкото зрелищни акции на жандармерията с личното присъствие на главния прокурор Иван Гешев засега следи от изчезналия след среща с Каплата гастарбайтер няма.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *