Председателят на читалище „Развитие-2004” в Разлог Н. Минков атакува обявения за нелегитимен негов наследник Р. Радков с жалба в прокуратурата: Подписи на членове на общото събрание са фалшифицирани

След сигналите и жалбите за злоупотреби, депозирани в прокуратурата срещу председателя на НЧ „Развитие-2004” в квартал „Нов път“ в Разлог Николай Минков, сега той атакува с жалба за подправяне на подписи избрания за председател, но обявен за нелегитимен такъв, Радко Радков.

Жалбата е депозирана в Районна прокуратура – Разлог преди около седмица и в нея се сочи, че част от подписите на членовете на общото събрание са фалшифицирани. По случая вече е стартирало разследване, а Радков е разпитан от разследващите. Той е категоричен, че всички членове на общото събрание са положили подписите си собственоръчно и изцяло отхвърля отправените му от Минков обвинения.

„Аз съм наясно, че нося наказателна отговорност за фалшифициране на подпис, и не бих си позволил подобно нещо. Смятам да се откажа да се боря, тъй като няма смисъл, обезкуражен съм. Преди един месец смятахме да направим ново събрание и изпратихме писмена  покана до Николай Минков с обратна разписка, но той е отказал да се подпише“, коментира за медията ни Радко Радков.

Той сподели, че е получил уверение от община Разлог за извършване на цялостна ревизия и финансов одит на читалището. Това е станало на последната сесия на Общинския съвет, когато за втори път е депозирал искане за това. 

Местният парламент също е запознат с проблемите в НЧ „Развитие-2004” и тази година не прие годишния му финансов отчет и отчета за дейността на културната институция, които бяха разгледани с месец по-късно от отчетите на останалите читалища на територията на община Разлог. В предходните години те са приемани, тъй като документално са били изрядни. Въпреки това в залата многократно са поставяни въпроси, свързани с проведените читалищни мероприятия и съответно изразходваните средства за тях. Тази година общинските съветници се обединиха около мнението, че липсва прозрачност в управлението на читалището, субсидията се изразходва, а в същото време не се развива дейност, и не приеха отчетите. Получената за 2019 година субсидия е в размер на 18 980 лева, почти толкова е и през предходните.

Заради наслоилите се през годините проблеми точно преди 1 година с подписите на около 200 души бе свикано общо събрание, на което  Радко Радков бе избран за председател, избрани бяха ново настоятелство и проверителна комисия. Изборът на ново ръководство обаче бе обявен за нелегитимен, тъй като Агенцията по вписванията отказаха  регистрация. Причината е, че членовете на читалищното настоятелство не са уведомени писмено за събранието, което го прави нелегитимно, съответно и избора на ново ръководство. Закононарушения около провеждането на събранието е изложил в жалбата си до прокуратурата и все още действащият председател Николай Минков.

Очаква се от община Разлог да бъде  назначен одит на читалището, който да установи за какво е изразходвана годишната субсидия.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *