Предсказания за 2020-а, направени преди години

Намираме се почти на прага на 2020-а година, което за мнозина сигурно звучи направо невероятно. Изкуствен интелект, непрекъснато усъвършенстващи се технологични устройства, телефони, които се отключват чрез сканиране на лицето и още много, много невероятни неща допреди едно-две десетилетия днес са факт, с който всички живеем. Без да се замисляме дори. Е, за някои футуролози светът днес трябваше да е място на летящи коли и персонални хеликоптери, но това не се случи, поне засега. Вижте някои от най-забавните прогнози и предсказания, които различни футуролози и революционни умове са задали преди много, много години и за тяхно съжаление, все още не са реалност, обобщени от сайта Bestlife.com и az-jenata.bg.

Ще имаме маймуни шофьори

През 1994-а година корпорация RAND, глобална организация с принос към космически програми и развитието на интернет, е заявила своята прогноза, че през 2020 г. ще ползваме услугите на животни като наши служители.„Панелът RAND планира, че до 2020 г. ще бъде възможно да се отглеждат интелигентни видове животни като маймуните, които ще бъдат способни да изпълняват ръчен труд“, казва Глен Т. Сийборг, автор на книгата „Scinetist Speaks Out“, в която пише за прогнозата на корпорацията. Той допълва, че в прогнозите е влизала и тази възможност за домакинствата, които нямат робот за чистене, да ползват услугите на маймуна, която чисти и се грижи за градината. Също така са предричали и възможността добре тренирани маймуни да се изявяват като семейни шофьори.

Най-накрая ще стигнем до Марс

Марс е мечтаната космическа дестинация за хората от много, много време. Но чак отскоро пътуването до Червената планета се счита за реалистично. И все пак, оптимизъм не ни е липсвал, след като през 1997-а година авторите на списание Wired Питър Шуорц и Питър Лейдън са посочили именно 2020-а година като годината, в която хората ще стъпят на Марс.През 90-те години много хора вероятно са вярвали на това предсказание, но към днешна дата това не е никак реалистично. Дори проектите на НАСА предвиждат най-ранната мисия с астронавти до Марс да е през 2030-а. А дотогава има много време.

Ще живеем в летящи къщи.

Изобретателят, писател на научна фантастика и футуролог Артър Кларк, който е съавтор на сценария за „2001: Космическа одисея“, е вярвал, че досадните къщи през 1966 г. ще са много различни през 21 век. Според него къщите на бъдещето е нямало да бъдат свързани и укрепени със земята, а ще има възможност да бъдат местени навсякъде по земята, както ни се прииска.

Ще сме способни на телепатия и телепортация.

Michael J. O’Farrell, създател на The Mobile Institute, е експерт в технологичната индустрия от 1985-а година насам. Но дори и експертите правят грешки. В книгата „Shift 2020“, O’Farrell предрича, че 2020-а ще бъде зората на „наномобилната ера“.„В бъдещата наномобилна ера, аз предричам, че телепатията и телепортацията ще бъдат възможни през 2020 година, като и двете ще бъдат нещо обикновено през 2040“, е казал той.

Ще имаме лични хеликоптери.

Никакви самолети и летящи коли, направо минаваме на лични хеликоптери! Американското издание за наука и технологии Popular Mechanics предрича още през 1951 г., че всяко семейство в 21 век ще има поне един хеликоптер в семейния гараж.

Ще имаме само един пръст на крака.

По време на лекция в Royal College of Surgeons of England през 1911 г., хирург на име Ричард Клемънт Лукас прави много любопитното предсказание: че „безполезните външни пръсти“ ще стават все по-малко използвани, докато „човекът може да стане еднопръстова раса“.

Всичко ще се прави от стомана.

Томас Едисън се нарежда сред най-големите умове в света, с принос за множество изобретения от електрическата крушка до филмовата камера. Но този велик иноватор е имал и някои не толкова сполучливи идеи. Например визията му, че през следващия век всичко ще се прави от стомана. В интервю през 1911 г. за Miami Metropolis той прави следното предсказание: „къщата на следващия век ще бъде обзаведена от мазето до покрива със стомана.“Визията му за стоманената къща на бъдещето не свършвала само с това, а според него дори и бебешката люлка е щяла да се изработва от стомана.

Никой няма да пие кафе и чай.

През 1937 г. Никола Тесла предрича, че в рамките на един век кафето, чаят и тютюнът няма повече да се използват.

Всички ще сме вегетарианци.

През 1913 г. Гюстав Бишоф, бивш президент на Американската асоциация на работници, опаковащи месо, предрича, че режимът на хранене на човек в бъдещето ще съдържа основно зеленчуци. Той казва пред The New York Times, че недостигът на месо ще доведе до това, че дори най-богатите хора в света ще станат вегетарианци.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *