ПРЕДСТОЯЩИ КОНКУРСИ! Трима в битката за гл. художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“, четирима за директорския пост в РИМ – Благоевград, в т. ч. временният шеф К. Алексиев и бившият Хр. Цонева

Трима кандидати са подали документи за участие в конкурса за главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“ – Благоевград. Две от имената са ясни, защото претендентите не се крият, а единият се ползва с категоричната подкрепа на болшинството от колектива. Това са диригентът на хора|Стоимен Добрев и  хореографът Мирослав Димитров, който временно изпълняваше ръководните функции след напускането на титуляря Денислав Кехайов в средата на август. Танцьори и музиканти застанаха зад двамата с настояване да останат в екипа и да го ръководят до провеждане на конкурс при опита на общината да спусне като временен ръководител напусналия преди 2 г. Петьо Кръстев. В момента той работи в Института за етнология и фолклористика Етнографски музей БАН. Протеста си болшинството от екипа на ансамбъл „Пирин“ изразиха с хоро под прозорците на кметския кабинет и аплодисменти, но не в знак на одобрение, а за да бъдат чути.

Христина Цонева

На директен въпрос на „Струма“ миналата вечер след изтичане на срока за депозиране на документи дали се кандидатира или не за мястото единствен Петьо Кръстев вместо отговор обясни как това не му е на дневен ред, тъй като тъкмо се е прибрал от работа вкъщи да си почива.

Кметът инж. Румен Томов не крие пристрастията си към ансамбъл „Пирин“ заради майка си, която е била част от него преди години. Още с встъпването си в длъжност миналата есен той постави проблема с липсата на турнета и изяви на ансамбъла, като преди пандемията лично бе организирал няколко концерта в съседни балкански държави, но за жалост те не можаха да се реализират заради затварянето на границите.  Годишната издръжка на състава от 83-ма души от общинския бюджет е 1,5 млн. лв. 

От миналата седмица 23-ма артисти от ансамбъл „Пирин“, в това число и хореографът М. Димитров, кандидат за ръководния пост, са под карантина с коронавирус.

М. Димитров

От община Благоевград отказаха да съобщят имената на тримата претенденденти за най-високата ръководна позиция в ансамбъл „Пирин“ с обяснението, че ще го направят след преценка за допустимост на участниците. По същата причина общината запази в тайна и имената на кандидатите, подали документи за участие в конкурса за директор на Регионалния исторически музей, въпреки че те би следвало да са факт от 17,30 ч. на 21 октомври, когато изтече срокът за подаване на документи. От пресцентъра в кметството информираха само, че има постъпили 4 кандидатури. „Струма” научи, че едната от тях е на вр.и.д. Кирил Алексиев, доктор по меджународни отношения в ЮЗУ „Н. Рилски“, а втората – на бившата директорка Христина Цонева, доктор по класическа археология на Виенския университет. Цонева бе отстранена веднага след изтичане на 5-г. й договор, който спечели с конкурс, без ясен мотив, като слуховете са, че отказала да признава фалшиви фактури, а мястото й бе дадено на бившия КНСБ лидер в музея К. Алексиев, който пускал срещу шефката си поредица от сигнали за нарушения, каквито обаче така и не бяха установени впоследствие.  Любопитно е, че книгата на настоящия времен шеф на музея за ген. К. Жостов е имала осигурено целево финансиране от републиканския бюджет по случай 100 г. от Първата световна война, но тъй като не успя да я издаде в рамките на годината, го направи 2 г. по- късно, но вече с пари от Министерство на отбраната. Името на К. Алексиев, който бе уредник в музея, преди да го оглави, се свързва и с местната структура на  Национален клуб „Традиция“, в която той бил приет от основателя Димитър Зрънчев. Скоро след това самият председател бил освободен от местното ръководство, част от което е и К. Алексиев. Усилено се коментира, че той е в конфликт на интереси, защото в  „Традиция“ се занимават и с колекционерство.

Предположенията са, че другите двама кандидати са служители на музея.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *