Президентът на Беларус отхвърли идеята за нови избори

Няма да има нови избори в Беларус. Това се закани днес президентът Александър Лукашенко, след цяла седмица на протести и размирици, предава Нова тв. Според него по западната граница на страната се трупали войски на НАТО. Същевременно Русия обяви, че ако се наложи, ще изпрати на Беларус военна помощ.

Днес в страната се проведе най-масовият митинг срещу властта. Опозицията го нарече „Общонароден марш” за свобода. Западни репортери, отразяващи марша, определиха броя на участниците в Минск на 100 000. Освен в столицата, маршове имаше във Витебск,  Брест и други градове.

В Минск имаше и контрапротест. Привърженици на президента Лукашенко се събраха в центъра на столицата. Президентът държа реч и каза, че НАТО трупа войски по западната граница на страната. От Алианса обявиха, че няма никакви войски, но Лукашенко настоя, че Беларус е заплашвана от външни сили. От Москва казаха, че са готови да пратят военна помощ на властта в Беларус.

„Скъпи другари. Не ви повиках тук, за да защитите мен. Вие дойдохте тук, защото за първи път от четвърт век се налага да защитите своята страна, независимостта и своите семейства”, заяви Лукашенко.

Същевременно и погребението на един от убитите протестиращи се превърна в голям протест срещу властта. Хиляди се събраха в центъра на Минск и направиха пирамида от цветя в памет на младия мъж. “Белорусите са търпеливи, мирни хора, но всичко си има граници. Народът се изправи като един. Няма да се предадем. Няма да простим бруталността. Искаме промени”, каза една от протестиращите.

Посланикът на Беларус в Словакия Игорь Лещеня пък отхвърли управлението на Лукашенко и обяви, че подкрепя протестиращите. “Като всички белоруси и аз съм шокиран от разказите за мъчения и побой над моите съграждани. На един от записите в интернет с бити и насинени, видях съученичка на дъщеря ми. Тя е едно добро момиче. Стотици като нея изпитаха на гърба си как група сътрудници на правоохранителни органи върнаха в нашата мирна, европейска страна, похватите на НКВД”, каза той.

Оставки имаше и в националната телевизия. След протест пред сградата на медията, в който демонстрантите поискаха адекватно отразяване на събитията, няколко журналисти излязоха пред множеството и казаха, че напускат постовете си като жест на солидарност с протеста.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *