Президентът на Венецуела обяви, че е предотвратен опит за преврат

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че е осуетен опит за военен преврат от страна на опозиционния лидер Хуан Гуайдо. Десетки военни се присъединиха към опозицията по време на сблъсъци, при които пострадаха повече от 100 души.

Улиците на венецуелската столица Каракас отново се превърнаха в арена на сблъсъци. Няколко хиляди души подкрепиха военните, които се присъединиха към самопровъзгласилия се за президент Хуан Гуайдо. В края на деня, действащият държавен глава Николас Мадуро обяви, че опитът за военен преврат се е провалил. Той опроверга и твърденията, че се е готвел да избяга в Куба.

„Държавният секретар Майк Помпео каза, че Мадуро е имал готов самолет, за да избяга в Куба и руснаците са го върнали обратно, като са го убедили да не напуска страната. Г-н Помпео, каква липса на искреност! Бунтът във Венецуела беше осуетен”, каза Николас Мадуро.

По-рано през деня, лидерът на опозицията Хуан Гуайдо обяви, че е започнал финалният етап от свалянето на режима на Николас Мадуро. Гуайдо се появи във видео с униформени мъже и заяви, че има подкрепата на армията. При последвалите сблъсъци със силите на реда в редица градове са пострадали над 100 души, а един е загинал.

„Трябва да сложим край на този режим… това продължава вече 20 години и сме все гладни. Няма лекарства, млади хора са убивани в домовете им, защото на властите така им харесва. Не издържаме повече така”, разказа протестиращ.

Хуан Гуайдо призова демонстрациите срещу президента Николас Мадуро да продължат и днес.

„Твърденията на режима, че има контрол над въоръжените сили е лъжа. Мадуро няма нито подкрепата, нито уважението на въоръжените сили. Той няма подкрепата и на венецуелския народ. На 1 май ще продължим и отново ще сме на улицата, навсякъде из Венецуела. Благодаря и на международната общност за решителната подкрепа”, допълни Гуайдо.

Съединените щати обявиха, че разглеждат всички варианти за ответни действия, ако президентът Мадуро реши да използва сила срещу опозицията.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *