Президентът на Интерпол даде оставка, арестуван е в Китай

Китайските власти съобщиха, че разследват президента на Интерпол – Мън Хунвей, за предполагаеми нарушения на закона, предаде Ройтерс.

Мън, който е и заместник-министър на обществената сигурност на Китай, беше обявен за изчезнал, след като заминал от Франция (където е централата на Интерпол) за Китай.

„Мън Хунвей, заместник-министър на обществената сигурност на КНР, е заподозрян в нарушаване на закона. В момента държавният комитет по надзора го проверява”, съобщи на сайта си Централната комисия за дисциплинарна инспекция към китайската комунистическа партия.

Според китайския вестник „Саут Чайна морнинг пост” Мън Хунвей е в Китай и е разследван. Той бил задържан за разпит веднага след пристигането си в Китай на 29 септември.

По-рано през деня съпругата на Мън Хунвей отправи апел към международната общност в изявление за печата от град Лион, където се намира централата на международната полицейска организация.

Грейс Мън прочете декларация на китайски и английски език. Тя говори  застанала с гръб към камерите от съображения за сигурност и отказа също да бъде снимана.

Вчера генералният секретар на Интерпол, германецът Юрген Щок, поиска от Китай разяснения за ситуацията с президента на организацията.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *