Президентът на Кипър бе ваксиниран публично срещу COVID-19

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис бе ваксиниран публично тази сутрин срещу Covid-19, за да насърчи и всички граждани да предприемат такъв ход. Първата фаза на имунизационната кампания в страната, която започна вчера, ще продължи 3 седмици.

„Дар на живота” нарече ваксината срещу COVID-19 президентът на Кипър Никос Анастасиадис в изявлението си днес, след като бе ваксиниран в здравен център в Никозия.

Кипърският държавен глава е на 74 години и преди 6 години, през декември 2014 г., претърпя сърдечна операция.

„Обратното броене до поражението на така наречения невидим враг започна”, заяви президентът. Той благодари на лекарите, медицинските сестри, на всички от първата линия, както и на всички граждани за направените от тях жертви във всекидневието им, за да стане възможен този момент.

Анастасиадис изрази надеждата си, че през 2021 г. ще бъде възобновен нормалният живот.

Послание към вярващите да се ваксинират ще отправи и 79-годишният глава на влиятелната Кипърска Църква, архиепископът на Кипър Хрисостомос Втори, който ще се ваксинира публично утре. Той бе опериран преди две години от злокачествени тумори в черния дроб, а през октомври премина операция на гръбначния стълб.

Имунизационната кампания на острова започна вчера – в домове за възрастни хора в три града и в референтната за Covid-19 болница.

Днес програмата се разширява, като ще бъдат ваксинирани медици от първа линия в борбата срещу коронавируса в държавните болници и живеещи в домове за възрастни хора.

В края на тази или началото на следващата седмица в Кипър се очаква да пристигне втора партида ваксини на Pfizer /BioNTech.

Първата фаза на ваксинациите с получените две партиди се предвижда да продължи около три седмици, като ще бъдат обхванати малко над 7000 души – здравни специалисти, възрастни хора в социалните домове, хора от уязвимите групи.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *