HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Президентът Радев с ключово изявление – обясни искането си за уседналост на гласуващите българи от чужбина

След мощния скандал около въвеждането на 3-месечния принцип за уседналост на българите, които живеят в чужбина, и искат да гласуват на парламентарни избори у нас, президентът Румен Радев обясни позицията си, която се опита да наложи на служебния кабинет, в обръщение към нацията, цитиран от Пик.

Този принцип е валиден за провеждането на местни избори и гласуването за евродепутати, но държавният глава настоя служебното правителство да го предложи и за вота за национален парламент.

От стенограмата на заседанието на Министерския съвет и изявленията на служебния премиер проф. Огнян Герджиков стана ясно, че решението на кабинета е взето под натиска на президента. Заради скандала в крайна сметка пешкира опра дребният чиновник Любомир Талев, който бе уволнен от правосъдното ведомство заради това, че е качил решението на сайта на министерството.

Как обясни позицията си Румен Радев?

Уважаеми сънародници,

в изпълнение на Конституцията, на 19 април свиквам 44-то Народно събрание. На вота всички ние излъчихме своите народни представители. Тези избори откроиха съществени проблеми. Станахме свидетели на организиран опит отвън за повлияване на изборните резултати. Българските институции и мъдростта на гражданите не допуснаха това да се случи. По време на кампанията партиите нарушиха законите, чуха се гласове за отмяна на двойното гражданство, за затварянето на границите. След изборите темата бе позабравена, но проблемите остават. Те не се изчерпват само с външно вмешателство, а са целенасочени опити за влияние върху обществото и политическия живот в страната.

Проблемите няма да бъдат решени със заклинания, а със закони. Днес са необходими законодателни мерки. На следващото 44-о Народно събрание ляга отговорността за намиране на решение на тези проблеми. Приветствам куража на Министерството на правосъдието да формулира конкретни промени, които обхващат ключови промени и в други закони. Предложенията за промени в закона за вероизповеданията, за политическите партии, за българското гражданство поставят ясни бариери срещу действията, които са насочени срещу интегритета на държавата и обществото.

Последните предложения обаче останаха извън фокуса на обществения дебат. Той бе концентриран само върху предложенията за т.нар. уседналост. Някои съзряха в идеите ограничаването на права. Най-важната защита на правата на българите зад граница е да могат да се върнат в една независима и свободна България. Дебатът извади политическата класа от дългогодишната летаргия по тази тема. Вярвам, че в разумен и конструктивен диалог ще се намерят верните решения.

Сега на ход е парламентът. Вярвам, че в него ще се намери мнозинство, което ще осъзнае залога и ще има характер да гласува промени. Надявам се той да излъчи стабилно и работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания. Българите очакваме мерки срещу бедността, корупцията, несправедливостта и престъпността, както и срещу ценовия шок от българския регулатор. Пожелавам успех на избраните депутати и вярвам, че ще бъдат на висотата на поверената им мисия.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *