През лятото червените храни дават енергия

Горещините през лятото ни карат да намалим мазните и тежки храни. Особено следобед и вечер ни се иска да похапнем нещо леко и приятно. Плодовете и зеленчуците ни зареждат с много полезни вещества и дават сила на организма.

Много лекари препоръчват да променим начина на хранене като ядем по цветове. Да вземем например червеното, което вдъхновява много хора. Ето какво оцветява в тази багра някои плодове и зеленчуци и защо да ги консумираме този сезон:

Цветовете на храните се получават от доминиращите фитохимикали в растенията.Червеното се дължи на ликопена и антоцианините. Тези фитохимикали стимулират организма и ни дават енергия. Ликопентът например е важен пигмент от семейството на растителните пигменти, наречени каротеноиди. Той е отговорен за червения цвят в нашите плодове и зеленчуци и се характеризира с мощна антиоксидантна активност.

Ликопенът е мощно мастноразтворимо фитохимично вещество, което намалява риска от различни ракови заболявания, включително рак на простатата, гърдата и белите дробове.

Причината за това е, че деактивира инсулиноподобните растежни фактори или клетките, които се превръщат в ракови.

Антоцианините са друг фотохимикал. Те повишават бионаличността и силата на други видове фитохимикали.

 

Съдържат интензивни антиоксидантни и се борят с естроген-зависимите заболявания, стимулират противовъзпалителния отговор и успешно регулират имунната система

Червените плодове и зеленчуци се срещат в почти всяка диета. Те са не само вкусни, но и полезни. Ето предимствата за здравето на четири от тях:

Ягоди  

Те съдържат голямо количество антоциани и други биодостъпни антиоксиданти. Плодът, който е любим на малки и големи, е източник още на фибри и минералите калий, магнезий и фосфор.

Нар  

Един от червените плодове, които изобилстват с антиоксиданти. Количеството антоцианини, танини и елагична киселина в сока от нар го прави суперхрана. Те намаляват увреждането от възпалението в тялото и се борят с окислителния стрес. Затова нарът е много полезен за здравето на сърцето.

Един полезен зеленчук, в който освен ликопен и антоцианини, има минерали като желязо, мед, цинк и калий.Някои видове червени чушки регулират нивата на лошия холестерол, а селенът в тях заздравпва сърцето.

Домати  

Те са сред поредпочитаните за салати през лятото. Проучване показва, че 80% от приема на ликопен в САЩ е под формата на домати. Оказва се, че приготвените по различни начини домати са с много по-високо съдържание на пигмента, защото след преработката намалява съдържанието на вода в зеленчука и се увеличава концентрацията на фитохимикала.

Доматите съдържат основни каротеноиди, които заедно с ликопена увеличат антиоксидантния им капацитет. В тях има и калий, който има важна роля за поддържане здравето на нервната система.Puls.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *