HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Преизбраният за нов мандат шеф на БЛС в Кюстендил д-р Пл. Симеонов: Проблемът на България е, че и лекарите, и пациентите са застаряващи

Лекарите в Кюстендилска област  преизбраха единодушно досегашния шеф на съсловната си организация д-р Пламен Симеонов за нов мандат. Медикът от пет години е начело на Районната колегия на Българския лекарски съюз в Кюстендил.

„Най-големият ни проблем е, че липсват млади кадри в нашето здравеопазване”, отчете на професионалния си празник д-р Симеонов. По думите му в момента в колегията има регистрирани 427 лекари. От тях 104 са в доболничната, а останалите – в болничната помощ.

„Младите се броят на пръсти. Проблемите започват, когато младите лекари отидат да специализират. Тогава те се отписват от колегията, отиват в софийски клиники, специализират, но след това не се връщат при нас, защото там им предлагат по-добри възнаграждения и условия за работа. Това е демотивиращо и на практика оголва всички градове освен София, Варна и Пловдив”, каза д-р Симеонов.

Според него не са много методите, чрез които младите лекари могат да бъдат задържани в регионите като Кюстендил, а освен това и в България като цяло.

„Има едно изследване сред младите хора, в което едва 28% от тях казват, че напускат България заради заплащането. Повечето посочват това, че напускат заради по-добри условия за работа и развитие. Това е нещото, което ги мотивира и води в чужбина”, каза д-р Пламен Симеонов.

Медикът обясни и че българите стават все по-болни. „Все повече хора боледуват не от едно, а от две или три заболявания. Причината е, че сме застаряваща нация”, отчете д-р Симеонов. „Лекарите в цялата страна застаряват, повечето от тях са от моята генерация, а това не е добре и е проблем на цялото здравеопазване. Друг много сериозен проблем е, че и пациентите също застаряват и в бъдеще този процес ще се задълбочава все повече”, отчете д-р Симеонов. Според него в момента има нотка на оптимистичност, защото е подписан Националният рамков договор. Има увеличение в първичната, доболничната и специализираната доболнична помощ. „Не е много, но това все пак е стъпка напред и трябва да се гледа по-оптимистично на нещата”, каза медикът.

ВАСИЛЕНА ВАСИЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *