Преизбраха проф. М. Панайотова за декан на Филологическия факултет в ЮЗУ

С 55 гласа „за”, 2 невалидни бюлетини и 3 „против” досегашният декан на Филологическия факултет в ЮЗУ „Н. Рилски” – Благоевград проф. д-р Магдалена Костова-Панайотова бе преизбрана за втори мандат и ще ръководи основното звено и през следващите 4 години. Отчетно изборното събрание на филолозите протече делово, обстановката в залата бе изключително спокойна, позитивна и конструктивна, като за разлика от други факултети, заседавали по 6, че и по 7 часа, тук нямаше напрежение и не прехвърчаха искри.

Самата професор Панайотова сподели, че й е много приятно да види почти всичките си колеги от 5-те катедри на едно място. Тя изрази увереност, че могат да се събират в пълен състав и при неформални поводи, за да разговарят и обсъждат различни въпроси помежду си. С уговорката, че няма намерение да отегчава присъстващите, деканът изложи в синтезиран вид свършеното през предходните 4 години, а иначе целият доклад бе изпратен на електронните пощи на членовете на общото събрание.

В изказването си, продължило не повече от 30 минути, проф. Панайотова акцентира както на успехите, така и на предизикателствата и проблемите. Като основни такива тя очерта приема на студенти, недостатъчната проектна дейност – като основен източник на финансиране, пълноценното обезпечаване на специалности с необходимия преподавателски състав.

„Ако разчитаме само на това ректорското ръководство да пуска на 4 години по някой конкурс, ние просто ще се ликвидираме”, сподели относно кадровото развитие и израстване деканът и посъветва колегите си на предстоящото общо събрание на университета да станат и да повдигнат въпроса за обявяването на повече конкурси за академични длъжности /главен асистент, доцент, професор/.

Проф. Пайотова говори и за динамичното и неравномерно разпределение на студентите и интереса на „приливи и отливи” към различни бакалвърски програми. Че трудности с реализиранете на приема изпитват специалности като „Балканистика” и „Етнология”, но трябва да бъдат запазени, защото придават характерен облик на факултета и университета, който е разположен на стратегическо място, бе мнението на деканът.

„Най-големи проблеми имаме в педагогика на обучението по… Затова трябва да направим една много организирана кампания и да разясним на кандидат-студентите, че това е педагогическа специалност. Те могат да работят като учители с нея и не да отиват само във факултата по педагогика, а и да избират и нашите специалности, защото те също им дават шансове”, призова за мобилизиране на силите и провеждането на мащабна кампания деканът.

Все пак ръководителят на основното звено внесе и нотка на оптимизъм, като обяви, че към момента в ОКС „бакалавър” са приети 147 студенти, при заявени 169 бройки. Като цяло приемът е по-висок в сравнение с миналата учебна година и в магистърските програми са попълнения всички бройки. По отношение на докторантските обучения стана ясно, че за периода 2015-2019 г. в акредитираните 11 на брой докторски програми на факултета са се обучавали 82 човека, от които 70 успешно са защитили и съответно придобили ОНС „доктор”.

Във връзка с ориентирането на факултета към съвременните изисквания на пазара на труда и по-голямата гъвкавост деканът разкри и че съвместно със Стопанския факултет е разработена нова бакалавърска програма „Славянски език и туризъм”, която вече е минала и е одобрена на Академичен съвет.

Като един от безспорните успехи проф. Панайотова очерта включването на две от списанията на факултетата – „Езиков свят” и „Балканистичен форум”, в най-големите световни базаи данни, както и все по-активното включване на студенти и докторанти в научноизследоватеската дейност и работа.

Докладът на декана бе приет с пълно единодушие и аплодисменти, след което думата бе дадена на присъстващите. Ръководителят на Катедрата по славистика доц. д-р Маринела Младенова сподели, че проф. Панайотова е най-добрият декан, с когото е работила, и благодарение на нейните усилия и енергия факултетът се е превърнал в една истинска обединена академична общност.

Отлична оценка за работата на декана, заместниците й доц. д-р Антоанета Михаилова, доц. д-р Гергана Падарева-Илиева, а преди това и доц. д-р Борислав Попов даде и ръководителят на Катедрата по етнология и балканистика доц. д-р Илия Недин.

След проведено тайно гласуване с 57 гласа „за” и един „против” за председател на общото събрание бе преизбран доц. д-р Илия Недин, а заместник-председател стана доц. д-р Дафина Костадинова.
Припомняме, че преди 4 години, когато настоящият зам. ректор по учебната дейност проф. д-р Антони Стоилов се оттегли, след като ръководи факултета в продължение на 8 години, деканските избори бяха повече от оспорвани. Кандидатите за поста бяха двамата тогавашни зам. декани проф. Магдалена Панайтова и проф. Стилиян Стоянов. Те събраха абсолютно равен брой гласове и се стигна до безпрецедентен балотаж и свикване на ново общо събрание. Сега подобна ситуация нямаше. Проф. Панайотова бе единствен кандидат за поста и зад нея застанаха 55 от общо 60-те присъстващи членове на събранието. При обявяването на резултата и полученото категорично доверие цялата зала стана на крака и аплодира своя декан.

Проф. Панайотова бе изненадана и с ефектен букет цветя, който доц. Ил. Недин й връчи от името на всички колеги.

„Искам да ми обещаете, че както досега ще разговаряте с мен директно, ще обсъждаме очи в очи проблемите и всичко, което ни вълнува. Знайте, че може да разчитате на мен и ще работя за всеки един от вас!”, заяви новият-стар декан на Филогическия факултет проф. Панайотова и благодари на колегите си за подкрепата. СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *