Прекрасни имена празнуват днес

Православната църква почита св. апостол и евангелист Лука. Освен дванадесетте апостоли, които навсякъде следвали своя Небесен Учител, Господ Иисус Христос избрал още седемдесет ученици и ги пратил да проповядват Неговото учение по градове и села. Преди да ги изпрати на проповед, Той ги наставлявал как да учат народа. Дал им власт да изцеряват всяка болест. В числото на седемдесетте ученици бил и св. Лука.

Св. апостол и евангелист Лука е роден в сирийския град Антиохия, където на младини е изучавал медицина и живопис. След време отишъл в Йерусалим и станал Христов ученик. Бил спътник на св. апостол Павел при мисионерските му пътешествия.

Св. апостол и евангелист Лука се счита за пръв християнски иконописец. Той е нарисувал две икони – на Богородица с Божествения младенец на ръце и на светите първовърховни апостoли Петър и Павел. По този начин той полага началото на църковната иконопис. Умира мъченически на 80-годишна възраст в гръцката страна Ахаия.

На 18-ти октомври православната църква почита и паметта на Света Злата Мъгленска.

Света Злата Мъгленска е живяла по време на османското иго в България. Родена е в бедно семейство в с. Слатино, Мъгленска епархия. Била много красива, смирена, благочестива, с чисто сърце и твърда вяра в Господа.

Млад турчин я издебнал и отвлякъл. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не склонила дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. Турците дълго и безмилостно я изтезавали, а подир това я обесили и насекли на късове тялото й. Пречистена в огъня на страданията, св. Злата предала душата си на Бога на 18 октомври 1795 г.

Тя е покровителка на българките в чужбина, имен ден празнуват всички със злато в името си – Злата, Златка, Златина, Златко, Златан, Златомир, както и Лука. Днес е и празник на зографите и художниците.
Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *