Прекрасни имена черпят днес

Паметта на смел светец почитаме на 30 септември. Цели 14 години той изтърпял нечовешки мъки, но не се отказал от вярата си в Христос. 30 септември е важен за християнството ден.

Свети Григорий живял в края на 3 и в началото на 4-ти век. Семейството, в което се родил, било знатно и богато, но езическо.Те били роднини на двама братя – владетели: на арменския цар Курсар и на персийския цар Артабан. Докато Свети Григорий бил малко момче, избухнала война между персите и арменците. Семейството на Свети Григорий успяло да избяга и да се установи в град Кесария в Кападокия, където живеели много християни. Под влияние на тези християни, Свети Григорий също приел Христовото учение и Светото кръщение.

Минали години. Свети Григорий пораснал и се оженил. Станал баща на синовете Аростан и Ортан, които започнали да служат на Всевишния. След като съпругата на Свети Григорий починала, той се прибрал обратно в Армения. По това време царувал Тиридат, който бил езичник. Когато научил, че Свети Григорий е християнин, той го нарочил и започнал първо с добрина да го вкара в „правия“ път.

След като видял, че Свети Григорий не отстъпва от християнството, заповядал да го подложат на мъчения. Свети Григорий бил хвърлен в дълбока яма, където трябвало да умре от глад и мъчителна бавна смърт.

Божията воля била различна. Набожна вдовица всеки ден тайно отивала до ямата и хвърляла хляб на Свети Григорий. И така изминали цели 14 години. Докато Свети Григорий бил на заточение в ямата, в Армения пристигнали монахини, които се спасили от гоненията на император Диоклетиан.

Сред тях била младата и красива Света Рипсимия, чиято памет също почитаме на 30 септември. Тези монахини се заселили в девически манастир в Армения, а Тиридат нападнал Светата обител и избил монахините. Господ го наказал и той се побъркал. Ангел се явил в съня на сестрата на Тиридат и й казал, че брат й ще оздравее, само когато извади от ямата Свети Григорий.

След 14-годишно заточение, Свети Григорий бил свободен. Първо се заинтересувал какво е станало с тленните останки на избитите невинни монахини. Свети Григорий намерил техните тела, които положил в гробове по християнски обичай. После накарал владетелят Тиридат да отиде до гроба, където Свети Григорий се помолил за негово оздравяване и той наистина оздравял. Царят дал право на Свети Григорий да построи църква на това място, което се превърнало в свещено. Позволил му да проповядва свободно християнството.

Едни от първите покръстени били владетелят и цялото му семейство. Затова в Армения до днес изключително много уважават Свети Григорий, защото той е първият въвел, наложил и утвърдил християнството. След като предал Богу дух на 30 септември 325 г., неговият син Аростан продължил святото дело на своя баща.

Той е един от 318-те свети отци, взели участие на Първия вселенски събор, проведен в Никея през 325 г.

Имен ден празнуват Григорий, Григор, Гришо, Гриша, Григория, Григорина, Григорена.

Без имен ден, на 30 септември почитаме още паметта на Свети Михаил – митрополит Киевски.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *