HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Прекрасно женско име празнува имен ден днес

Днес православната църква почита Светите мъченици Филит и жена му Лидия. Света Лидия е известна като една от първите жени християнки в Европа и е живяла през 1 век, пише pravoslavieto.com.

Светите мъченици живели по времето на император Адриян [царувал 117-138 г.]. Свети Филит бил царски съветник, жена му Лидия и синовете им Македон и Теопрепий били християни и пребъдвали в служение на истинния Бог. Поради това те били заловени и изправени пред Адриян. По време на разпита императорът не могъл да противоречи на мъдрите отговори на светите мъченици и ги изпратил в Илирия на съд при военачалника Амфилохий. Той веднага заповядал да ги окачат на едно дърво и да стържат телата им с ножове. След това ги затворили в тъмница заедно с коментарисия Кронид, който също вярвал в Христа.

През нощта, когато светите мъченици се молили и пели свещени песнопения, им се явил ангел, за да ги укрепи за предстоящия подвиг. На сутринта отново ги завели при мъчителя, който им казал:

– Предстоят ви много мъки и изтезания! И наредил да нагорещят един меден котел, пълен с масло и сяра, и да поставят в него мъчениците. Но щом ги потопили, котелът веднага изстинал.

Поразен от това чудо, Амфилохий повярвал в Христа и като се осмелил да влезе в котела, казал:

– Господи Иисусе Христе, помогни ми!

Тогава се разнесъл глас:

– Молитвата ти е чута, влез вътре. Щом научил това, Адриян пристигнал от Рим, изпълнен с гняв и закани, и заповядал да нагряват котела с масло в продължение на седем дни. После да хвърлят в него светите мъченици. Но когато ги потопили, те останали цели и невредими.

Посраменият император си тръгнал, а светите мъченици започнали да се молят и да благодарят на Бога. Както се молели, предали душите си на Господа, Който ги удостоил с мъченически венци. Лидия носи името на областта, от която произхожда – Лидия, Месопотамия. Смята се, че рожденото й име е друго. Лидия е била заможна, произхожда от търговско много религиозно семейство. Бъдещата светица е възпитавана в ценностите на християнската вяра. Когато чула за разпването и последвалото възкръсване на Исус, тя решила да се посвети на благородни дела. Приютила в дома си апостол Павел и спътниците му Лука и Силас. Когато те напускали града, самият апостол написал благодарствено писмо, в което описвал добрината на Лидия. Домът й се превърнал в молитвено място, събиращо християните. Светицата се смята и за покровителка на художниците. В българския фолклор „Лида” означава „разглезена девойка”. Днес, 23 март, имен ден празнуват всички дами, носещи прекрасното име Лидия.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *