Прекратиха и върнаха делото срещу екскмета на Петрич В. Илиев и бившия гл. счетоводител М. Пильоков

Делото срещу екскмета на Петрич Вельо Илиев и бившия гл. счетоводител Младен Пильоков бе прекратено и върнато на поправка в прокуратурата заради допуснати процесуални нарушения. Това определи вчера тричленният съдебен състав на Окръжен съд – Благоевград, председателстван от Татяна Андонова.

Заседанието започна с възражение на защитата, че била поставена в цайтнот от община Петрич, която внесла граждански иск от 1000 страници в съда миналия петък. Адвокатите Красимир Дуков и Ангел Рашев заявиха, че не са имали време да се запознаят с изложените факти и обстоятелства, и тъй като това ще попречи на организирането на защитата, поискаха отлагане на делото. Прокурор Милева, която заместваше колегата си прокурор Стоилова, която изготви обвинителния акт, заяви, че не разполага с копие от иска, който й бе връчен в самото заседание. Независимо от това, представителят на държавното обвинение настоя делото да се гледа. Защитата обаче направо поиска делото да бъде прекратено и върнато обратно на прокурора заради процесуални нарушения.

Съдебният състав, председателстван от Татяна Андонова, уважи искането и върна обвинителния акт за ремонт. Материалите по делото са събрани в 81 тома, 45 от които са документи, в досъдебната фаза са разпитани 61 свидетели и изготвена техническа експертиза.

Определението подлежи на обжалване пред САС.

Припомняме, че преди 2 месеца ход на делото не бе даден, тъй като тогава от община Петрич се бяха обадили в последния момент по телефона, че искат да се конституират като граждански ищец.

Вельо Илиев и Мл. Пильоков са обвинени за длъжностно престъпление и умишлена безстопанственост при отпускане на лекарства на ветераните и пострадалите от войните, в резултат на което са настъпили значителни щети за общината – за над 1 милион лева. Вельо Илиев е обвинен, че в периода от 01.01.2007 г. до 19.10.2011 г. като кмет не е провел процедури за възлагане на малки обществени поръчки за лекарства и лекарствени продукти на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите в община Петрич, като с това е целял да набави облага за „Фарма Петра“ ЕАД – Петрич.

Младен Пильоков е обвинен, че в периода от 20.04.2006 г. до 19.10.2011 г. като главен счетоводител в община Петрич не е положил достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество в общината.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *