Прекупвачи притиснаха пиара на община Бобов дол В. Радлев да продаде реколтата си от сини сливи по 20 ст. за килограм, той ги отряза, пласира 20 тона срещу 30 ст. на всеки, който си ги набере

Земеделският производител и пиар на община Бобов дол Валери Радлев не се поддаде на натиска на прекупвачи на плодове и обяви цена от 30 ст. за килограм, ако всеки сам си набере плодовете.

Прекупвачи предлагали на Радлев 20 ст. за килограм сини сливи с обещанието да изкупят цялата реколта от масива му от 75 дка между почти безлюдните бобовдолски села Локвата и Блато. На берачите Радлев плащал по 10 ст. за килограм. Само 10 ст. му оставали след продажбата, което не може да покрие разходите му.

“Получих 21 000 лв. субсидия за овощната градина, всичко вложих, но печалба нямам. Прекупвачи ми извиваха ръцете да им продам на безценица сините сливи, за по 20 ст. за килограм, но аз ги отрязах. Предложих на желаещите да си купят плодове за джибри за ракия или за сладко и компот по 30 ст. за кг, ако си ги наберат сами. За тези, които ги искат набрани, обявих цена от 40-45 ст. за кг и по този начин успях навреме да обера сливите, докато не са захванали есенните дъждове и да унищожт реколтата. Дръвчетата са млади и тази година за първи път раждат. Реколтата беше добра. Над 20 тона съм продал, но много от плодовете опадаха под дърветата е не могат да се ползват за нищо. Колкото пари вложих, горе-долу толкова получих”, заяви В. Радлев.

Както “Струма” писа, преди години Радлев първи в Дупнишко и Бобов дол се захвана да отглежда лавандула, заради което получи прякора Лавандуловия бос, но растенията започнаха да загиват масово и той се отказа от тази инвестиция и заложи на овощарството, и сега отглежда масив със сини сливи.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *