Преместиха производителите на мляко и млечни продукти от селския пазар в закритото тържище на Благоевград, те недоволстват: Разболяхме се от тормоз! Тук никой не влиза и не можем само пътните да си покрием! С нас ли ще съживяват умрялата вътре търговия?!

Ръководството на общинския пазар в Благоевград измести производителите на мляко и млечни продукти от открития селскостопански пазар в сряда и събота  в закритото тържище. От миналата събота клиентите се лутат къде да ги намерят, а търговците са в шок, че нямат оборот. „Причини няма. От ръководството на пазара си мислят, че ние като сме тук, хората ще влязат в закрития пазар!”, изказва общата тревога Иван Гълъбов. Той е производител на млечни продукти и от години продава продукцията си на сергия в двата пазарни дни. „Познавам човека, знам, че е от Рилци, и съм му редовен клиент“, обяснява Емил Хаджийски, докато си купува мътеница. „Отвън случайно спрях един човек и питах къде са производителите на мляко и млечни продукти, та ми каза, че са ги преместили“, обяснява затрудненията си, докато се ориентира в новата ситуация.

„Казват ни, че причината да ни местят е Агенцията по храните, заради топлината, да не се развали стоката те били наредили“, ядосва се Иван Гълъбов и обяснява: „Като бяхме отвън, държахме продукцията си в хладилни чанти в колите. Сега е по-зле, трупаме стоката тук, вътре. Питай всички, всички се ядосваме! Миналата събота нищо не продадохме, всичко си върнахме! И как да продадем, откъде хората ще знаят, че сме тук?! Те нямат информация. Излиза, че ние ще спасяваме пазара, да се издържа фирмата, че не може да си напълни масите вътре! От 4,20 лв. за масата отвън, сега съм платил 6,30 лв. за тая вътре! Отвън се разходиш за зеленчуци, минеш, вземеш си и мляко, масло, сиренце, яйца, а тук не ни знаят! Кой ще влезе тук?!“, гневи се рилчанинът.

 „Разболяхме се от тормоз!“, подкрепя го от съседна сергия Фатиме от село Аврамово, която от 10 години продава сирене, кашкавал, масло на селския пазар в Благоевград. „ Миналата събота колкото за пътните изкарахме, но днес е по- зле!“, вдига безпомощно ръце жената и разказва: „Бяха ни предупредили от пазара, че ще ни местят, ние казвахме на хората, но кой ни е чул, кой не е…  Не знам защо ни преместиха. Ние се разболяхме от нерви! За наем плащаме същото, ама като нямам клиенти, и без пари да ми дават масата, защо ми е?! Не искаме да сме тук, ама няма що да направим. От Агенцията по храните д-р Бащавелов бил казал, затова ни преместиха, друго не ни обясняват. От 10 години сме на тоя пазар, сега ли точно се сетиха, че имало изисквания ?! Та тук е по-горещо и по-задушно от вън. Най-важното обаче е, че хората не ни знаят. Пътуваме толкова километри и никой не го интересува дали ще продадем

 нещо, или не! Разболяхме се от тормоз. Стоката за един ден няма да се развали,  ама като не я продадем и го върнем млякото у дома, що?! Ще го дадем за 30 ст. на изкупвачи!“, обяснява Фатиме.

Съселянката й от Аврамово Зелихе Мустафа също недоволства: „Няма движение на хора тук, не ни знаят клиентите, а пътуваме по 100 км, дори горивото не можем да си платим! Това не е човешко. Пет години продаваме, никой не ни е барал досега  Отведнъж стана, казаха ни: „Ще се изнесете горе и това е!“. А хората, купувачите, не искат изобщо да влизат в закрития пазар, тук няма въздух да дишаш, а лятото не знам как ще е. Клиентите ни са доволни, досега проблем с наша продукция не е имало, ако не търсят продукцията ни и ние нямаше да сме тук. А какво сега, да не могат да ни открият на пазара! Отвън минах, трима души застанали до дървото и не знаят накъде да хванат да ни намерят, защото никой не им казва. А дали от служителите на пазара обръщат внимание, че отвън има и такива, които продават други неща на масата, а отдолу са сложили яйцата или маслото… Как да не се ядосваме! Виж сиренето, отвън я няма тая вода в плика, която се получава от задуха тук!“, показва Зелихе купчинката с пакетирани буци.

Още преди месец и половина търговците на млечни продукти били предупредени, че ще изместят масите им от открития в закрития пазар, обясни служителят в общинската фирма „Пазари” ЕООД Илия Илиев. „Предупредихме ги, че има предписание от Агенцията по храните. Ние нямаме нищо против тези хора, но имаме предписание, а според него трябва да изгоним всички, които не отговарят на изискванията. Всяка година има предписания, но досега винаги сме мълчали в интерес на хората. Над 20 обяви съм написал и съм закачил лично отвън, че производителите на мляко и млечни продукти са вътре и клиентите да влизат в закрития пазар. А твърденията, че  наемът им е по-висок, не са истина! По 4,20 лв. е квадратният метър и вътре, и вън. Дори вътре плащат за 3,5 кв.м 12,60, колкото отвън за 3 кв.м“, обясни той. Колегата му Юлиян Иванов допълни: „За нас също беше най-добре всички да са долу, ние не се разпиляваме, търговците са концентрирани на едно място, потокът от клиенти също не се разпилява. В тази ситуация в момента ние също губим, защото някои от търговците се отказаха и не идват, но вижте, клиентите се ориентират много бързо. Ще започнат и тук да влизат хората. Сутринта от 8 часа броихме колко човека излизат със закупена стока, над 20 души минаха само за половин час.  Умишлено сме сложили производителите в този край, така първо са отделно от другия пазар, но в същото време хората като тръгнат по пътеката, може да видят и друго, и да си купят. Пазарът като цяло по този начин може да се активира. Не сме ги накарали насила да влязат вътре, предложихме им просто този вариант.  Трябва да сложим и хладилни витрини, ако не го направим, изобщо не разрешават от Агенцията по храните да се продават такива стоки, но ние сме общинска фирма и си има процедури, трябва да имаме разрешение от общината за закупуване на хладилни  витрини. Докато това стане обаче, трябваше да вземем мерки, ако не го бяхме направили, ще ни глобят и нас, и тях ще глобят. А като им наложат 1, 2, 3 глоби, сами ще се откажат, което не е добре нито за тях, нито за нас. В края на краищата, който търси, намира, клиентите ще свикнат  с новото им място“, убеден е Иванов. 

Илия Илиев: „С търговците сме „вързани“. От първия ден не стават нещата, но днес повече хора се влезли от миналата събота, когато беше първият им ден на новото място, само за 1-2 седмици клиентите ще се научат и ще започнат да идват и тук да си пазаруват. Има и страничен ефект от това преместване, търговци от промишления пазар признаха, че оборотът им се вдигнал заради това, че в закритото тържище влизат повече клиенти“, отбеляза той.

„Търговците ми изглеждаха скосени малко, но струва ми се, че и за тях ще е по- добре да са вътре, защото няма да се влияят от атмосферните условия. Ако и хладилници им монтират, вече ще е много добре“, искрен бе Валери Иванов на излизане след пазар. Той призна обаче, че нямало как да разбере за преместването, ако не попитал специално друг търговец.

Указателните бележки за преместването са окачени по дърветата край алеята до реката и малцина биха им обърнали внимание. Служителят към „Пазари“ ЕООД Ил. Илиев обясни, че имало обява и най-отпред на конструкцията на сенниците, но някой я бил скъсал.

„Изискването на закона е, че хора, които имат право да продават своята собствена продукция по Наредба 26, могат да го правят при осигурени условия за това. Тези условия са хладилни витрини“, отбеляза шефът на Агенцията по безопасност на храните – Благоевград д-р Михаил Бащавелов. То обясни, че покрай Великден правили по-засилени проверки и отправили съответните предписания на пазара. „Течение и задушно не са категории, които определят безопасността на храните и тяхното съхранение, трябва да има хладилна витрина с температура от 0 до 4 градуса. Тя може да е отвън или вътре, нас това къде е монтирана такава витрина не ни интересува. Ние не пречим на производителите да продават продукцията си и да развиват търговията, но трябва да се спазват изискванията. Ако нещо е направено от страна на пазара, е похвално, но ако само са преместили търговците от едно място на друго, без да има хладилни витрини, това не е решение на проблема. Дали са вътре, или вън производителите няма никакво значение за нас, въпросът е да има хладилни витрини. Те могат да се направят в общо помещение, в което хората  си държат продукцията, има достатъчно такива примери в европейските държави“, категоричен бе д-р Бащавелов. Той обеща, че специално ще се разпореди инспекторите от агенцията да извършат нова проверка, за да видят какво е положението.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Галя

    Тези хора заслужават много повече за усилията и ресурсите, които влагат!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *