Преподавателят в ЮЗУ доц. д-р Р. Радославов представи пред дупничани книгата си “Китайската народна република – настояще и бъдеще“

Ценителите на стойностната литература в община Дупница останаха възхитени от най-новата научна монография на преподавателя в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград доц. д-р Радослав Радославов „Китайската народна република – настояще и бъдеще“. Водещ на събитието бе о.з. полк. Стоян Ушатов. Пред 100 души в залата, сред които председателят на СОСЗР – гр. Дупница о.з. полк. Иван Шопов, о.з. полк. инж. Венцислав Пенев, доц. д-р Крум Чивиев, един от най-дългогодишните банкери в Югозападна България Костадин Чучуков, председателката на БАС / Българския антифашистки съюз/ – Дупница Маргарита Иванова, инж. Дамчо Дамов и други, доц. д-р Алекси Тасев представи своята рецензия по книгата на доц. д-р Радослав Радославов.

Книгата е история на успешния преход от централизирана планова икономика от командно- административен тип към социалистическа пазарна икономика – основен фундамент на новата социална и екологична цивилизация. В монографията освен традиционното трудолюбие и хилядолетната дисциплина на китайския народ са изведени другите основни причини за успеха на Китайската народна република като държава, подчинени на мотото „Първи навсякъде във всичко”. Главната причина за китайското чудо е една – вярата на китайския народ, че сам кове съдбата си, че сам пише своята история, че всичко зависи само и единствено от него. Затваряйки последната страница на книгата, неизбежно възникват тревожни въпроси, произтичащи от неуспеха на реформите в България. Книгата е косвен упрек към разгрома на българската държавност и трагедията на милиони българи, пострадали от престъпните действия и бездействия на българския политически елит в годините на прехода. Най-жестокото и трудно поправимо престъпление по време на тоталната деградация на прехода е загубата на вяра и надежда в българския народ, че е възможен успех в страната ни, че щастието е възможно и по българските земи, сподели пред присъстващите доц. д-р Радослав Радославов.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *