Преструктурират Камерна опера, съкращават тримата певци, художника и част от техническата група, с икономиите увеличават заплатите на оставащите

Преструктурират благоевградската Камерна опера. Днес се очаква предизвестията за съкращение да получат тримата певци, художникът и част от техническата група. Публикации в социалната мрежа миналата вечер, че закриват Камерна опера, предизвикаха вълна на обществено негодувание, станало причина зам. кметът по хуманитарните дейности на Благоевград Христина Шопова вчера на пресконференция да обяви, че това абсолютно не отговаря на истината.

„Никой няма намерение да закрива Камерна опера, разпространението на подобни слухове е обидно за хората, които работят там. Тези, които пишат подобни нелепости, да бяха отишли поне на една от изявите да подкрепят операта, тъй като приходите й са нищожни“, заяви зам. кметът Шопова и обясни, че културната институция спешно се нуждае от подобряване на мениджмънта.

„В Камерна опера има много добри професионалисти. За съжаление, когато ръководителят е с повече идеи на думи, отколкото на практика, нещата се разминават. Това наложи назначаване на нов временен директор“, каза Шопова и допълни, че засега не се планира провеждане на конкурс за шефския пост.

„В момента съставът на Камерна опера е 34 души, планираното намаление е с 6-7 души“, съобщи временната директорка Милослава Йорданова и обясни: „Това е начинът да се увеличат заплатите на останалите, защото колкото и нелогично да звучи, всички в операта са на минимална заплата от 510 лв. – от музиканти до чистачката, може би диригентът получава най-високо възнаграждение – 522 лв. Ядрото на операта се запазва. При нужда ще се наемат на хонорар изпълнители, сценарист, както и до момента се практикува с гост-музиканти. Камерна опера няма да загуби облика си като такава, можем да правим копродукции с други опери и вече имам разговори с колеги в страната в тази посока. Да, неприятен е фактът, че се налагат съкращения, но промените са наложителни и съм убедена, че оптимизацията ще се отрази благоприятно на институцията“, каза М. Йорданова.

Тя съобщи още, че годишният бюджет на Камерна опера – Благоевград е около 300 000 лв. и отива основно за заплати и осигуровки. Средствата за дейност са изключително малко и на практика те не стигат почти за нищо. Тя коментира, че при положение че от години не се правят постановки, не е нормално да се държат щатове, вместо при нужда да се наемат външни специалисти.

Снощи стана ясно, че солистите, художникът и част от музикантите в операта са се срещнали в късния следобед с кмета Ат. Камбитов. Те са декларирали пред градоначалника, че вината да не са достатъчно ангажирани не е тяхна и че въпреки многобройните предложения и инициативи, които са предприемали, предишният директор Петър Радевски ги е отклонявал и блокирал умишлено с мотив, че нямало пари. Всички концерти, които са се случили с тяхно участие по време на управлението му, са били въпреки него. Включително и Коледният концерт на солистите, насрочен за днес в камерната зала на операта, е организиран и ще се проведе заради личната инициатива на всеки един от певците и корепетитора им.

На финала на срещата кметът Камбитов е обещал, че днес предизвестия няма да се връчват.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *