ПРЕЦЕДЕНТЕН КАЗУС! Изненадваща кончина на ликвидатора на ПК „Огражден” постави в шах ОКС – Благоевград – не знаят с общо събрание ли трябва да се избере нов, или по друг начин

Ликвидаторът на обявената в несъстоятелност Потребителна кооперация „Огражден” в община Струмяни Панайот Витяков почина след кратко боледуване и вчера, ден след погребението му, се наложи председателят на Окръжния кооперативен съюз Владко Бангеев да търси адвокатски консултации как да протече по-нататък разпродажбата на активите на „Огражден”. По същия въпрос той викал и члена на Контролния съвет Стефан Божинов.

Нямаме такъв прецедент със смърт на ликвидатор и към момента не знам трябва ли да се свиква ново общо събрание на член-кооператорите за избор на нов ликвидатор, призна пред „Струма” Бангеев. Казусът действително е сложен, защото съгласно Закона за кооперациите при обявяване на една кооперация в несъстоятелност тя автоматично прекратява дейността си, тоест член-кооператорите вече нямат никакво отношение към нея, защото тя не съществува в правния мир. В същото време в закона изрично е записано, че единствено органът, назначил ликвидаторите, тоест общото събрание, може да ги смени. Липсва каквото и да е законово указание и как трябва да се процедира при смърт на специалиста, назначен да разпродаде активите на дадена кооперация, за да покрие с парите дълговете й.

Същевременно ОКС – Благоевград има сериозно притеснение да свика ново общо събрание сред бившите член-кооператори, защото след като бе взето решение за ликвидацията на „Огражден”, част от тях започнаха сондажи как могат да спрат този процес и да възстановят отново дейността й с непродадените все още магазини в общината. Частична възможност за това им дава чл. 49 от закона, според който „Когато кооперацията е прекратена от общото събрание, то може да реши до приключване на ликвидацията кооперацията да възстанови дейността си”.

Бангеев съобщи вчера, че няма информация докъде са стигнали продажбите на многобройните магазини на потребителната кооперация, с които ОКС се надяваше кооперацията да изплати дълговете си към НАП и няколкото доставчици на брашно за фурните, ток, вода и др., довели до фалита на „Огражден”. Пълната продажба трябва да стане до 11 март 2020 г. По неофициална информация след разпродадените магазини в няколко от селата на общината кооперацията е стопила дълговете си до около 200 000 лв., от които 42 000 лв. дължи на НАП. На практика най-големият й кредитор остава ОКС, който години наред снабдяваше с брашно фурната в Струмяни, докато дългът на кооперацията към съюза набъбна на 150 000 лв. Отскоро фурната обаче е собственост на ОКС – по наши източници придобиването станало срещу плащане кеш, а не чрез прихващане на част от дълга, поради което сумата за връщане все така стои 150 000 лв.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

6 Коментара

 1. Носталгия

  И къде ги търси? Да търсим заедно,че адвокати лесни не се намират. Особено в ЦКС по родствена линия. Какви указания бе холан,това да не ти е социализъма и комунизъма. Ако живеем на село, трева не пасем.

  Отговор
 2. Куче влачи рейс

  И МАТ ще има,не само шах с пешката като НАП развалят сделката за фурната.Свързани лица,смешна цена,тинтири-минтири, разбирате нали?

  Отговор
 3. До Струмяни и всички които я пожелаха

  Ако имате акъл и не ви обижда,че ви крадат,ще си вземете външен ликвидатор- специалист,компетентен,образован и ще дойдете на печалба.Никъде няма изискване ликвидаторът да е член кооператор- ПОМНЕТЕ ТОВА!!! Прекъсне ли се топлата връзка с ОКС – ще печелите и ще пеете химни. Айде стига толкова с безплатното.

  Отговор
 4. пирамиди,бараони и балъци за милиони

  КООП-чета,всичко ще ви разпродадат и ще стигнете до просешка тояга. Дали ви е известно за колко пари е продадена фурната? Питайте,бе,питайте- официално,неофициално и ще останете потресени. Парадоксът е – продава се,а дългът не само си стои,но се и увеличава! Накрая и дяловия капитал ще ви иде на вятъра – изяден,изпит,превърнат в гориво на Мерцедеса и т.н. Пирамидата ще гръмне скоро. Днес в струмяни,утре-навсякъде в окръга.

  Отговор
 5. Световен ден на психичното здраве

  До вчера продажбите вървяха добре,а днес – не знаеш? А ?

  Отговор
 6. Свери си часовника

  Каква потресаваща некомпетентност! Кооперацията не е в несъстоятелност, а в ликвидация, и да, да,да – съществува в правния мир. Казусът може да затруднява Владко Бангеев,но не него мисленето му е сложна работа. Като се консултира с неграмотни юристи,всичко е трудно. А отговорът на “сложния” казус е елементарен. Тук по-притеснителният въпрос за господина е не кой ще избере ликвидатора,а какво ще решат кооператорите и дали ще спре кранчето.

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *