Прецедент! Блок в топцентъра на Благоевград обособен като отделен квартал, искат да превърнат паркинга в улица

Блок на централната улица „Тодор Александров“ в Благоевград се оказа изненадващо обособен като отделен квартал. Новият квартал 107А всъщност попада в четириетажната жилищна сграда, чиито партерни помещения се ползват за магазини, в миналото в едно от тях беше култовото кафене „Диана-7”.

Решението за блока-квартал е взето във връзка с искане за одобряване на ПУП на имота, върху който се намира 3-етажната къща, в която съсобственици са наследниците на стари градски фамилии, сред които бившият областен управител и строителен бизнесмен Костадин Хаджигаев, арх. Владимир Милков и семейство Сапунджиеви.

Процедурата е стартирана по проект на строителния предприемач, който възнамерява да изгради върху бащинията си нова сграда. Той обаче предвижда задблоковото пространство, където сега има паркоместа за живеещите в 4-етажната кооперация, да стане улица. Проектът е одобрен със становище на главния архитект Васил Тинчев, а заповедта на кмета Атанас Камбитов за обособяване на УПИ е минала през гласуване в Общинския съвет.

Живеещите в съседните сгради са били информирани като заинтересовани страни на провелите се събрания по Закона за етажната собственост, повечето са дали съгласие, но част от тях са били против. Във втората група попадат Екатерина Иванова и Костадин Марков, които са завели дело в Административен съд – Благоевград, като оспорват заповедта, с която е обособен ПУП-ът. Според тях обособяването на нов квартал и на нова улица е в нарушение на Закона за устройство на териториите, както и че отстоянията са намалени, с което се засягат правата им като собственици на самостоятелни обекти в новообособения кв. 107А. Обособяването на новата улица ще доведе до повече шум, до намаляване на паркоместата и хора няма къде да си паркират автомобилите пред сградата си.

Делото е отлагано многократно поради нередовно призоваване или неявяване на заинтересованите страни, които са над 30 човека. Като заинтересована страна е и адвокат Парашкева Зотева, която на последното съдебно заседание заявява, че счита жалбата за основателна и настоява да бъде отменена заповедта. Като един от аргументите тя посочва, че в кориците на делото се съдържат протоколи от общи събрания на собствениците на самостоятелни обекти в сградата, които са неясни и нечетливи. По данни на някои нейни съседи част от подписите, положени в тези протоколи, не били техни. В тази насока адвокат Зотева счита, че следва да бъдат изискани оригиналите на тези протоколи, тъй като фактическото основание за издаване на заповедта е съгласие на всички заинтересовани лица.

„Новообособеният квартал дори не се затваря от всички страни с улица, което е основно и грубо нарушение на материалния закон. Тази улица тупик, която е предвидена, дори не затваря новообособения квартал 107А. С одобряване на заповедта се намаляват паркоместата значително“, твърди адвокатката.

Съдия Илонка Рашкова е задължила общината да предостави четливи копия от посочените протоколи. Назначена е и съдебно-техническа експертиза, в която вещо лице архитект да даде отговор на въпроси като: дали проектът за ПУП  води до промяна на регулационни линии или имотни граници по предходен действащ план и дали това засяга блока; предвидени ли са намалени отстояния през улицата към кв. 107А; както и дали предвидените изменения в ПУП са съобразени с действащия общ устройствен правилник, и др.

Въпросът, поставен от адвоката на двамата жалбоподатели: „Какво налага обособяването на нов квартал?”, е отхвърлен от съдията, тъй като не е от компетентността на вещото лице. Какво ще бъде заключението на вещото лице, ще стане ясно на заседанието, което е насрочено за 1 октомври.

Костадин Хаджигаев заяви, че се въздържа от коментар. Единственото, което каза, е, че е в правото си да строи в бащиния си имот, където е съсобственик с Милкови и Сапунджиеви, и увери, че паркоместа няма да се заличават, а на практика ще се узаконят.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *