Прецедент за петричката гимназия „Пейо Яворов“! 7 от ХІІ „д“ първокурсници в Медицинска академия с отлични резултати от изпитите още през април

Седем зрелостници от ХІІ „д“ клас на петричката гимназия „ Пейо Яворов“ са влезли в Медицинска академия с резултати от предварителните изпити през април. Изкараните още през април отлични оценки дали шанса на 5-има младежи и 2 девойки от паралелката с профил химия и биология да си дадат почивка по- рано от очакваното заради огромния труд и упоритост при няколко години подготовка. Общото класиране на приетите в Медицинска академия, в която продължава да се влиза само с приемни изпити и кандидатите да минават „през иглени уши“, за да се поздравят, че са първокурсници, сочи, че в специалност „Стоматология“ ще продължат да учат заедно четирима съученици от ХІІ „д“: синът на зам. директора на ІІІ ОУ „Г. Делчев“ в Петрич Васил Тренчев, който по бал е четвърти в списъка на приетите, Радослав Гошев, чийто баща е стоматолог, а майка му  лекарка, Яника Арабаджиева и Тома Янков, деца на бизнесмени.

„Фармация” са избрали да учат Костадин Попов, на когото родителите имат сладкарски цех, и Янислава Гаджелова от с. Долно Спанчево, дете на учителка в с. Кулата и музикант. Единственият от класа, избрал да следва „Медицина“, е Костадин Попов, син на бизнесмен. Резултатът му от предварителните изпити по химия и биология го поставил на 12-о място в списъка на приетите. Такъв успех на 30% приети от раз, при това с оценки от изпитите още през април в Медицинска академия, няма в историята на петричката гимназия, категорична е класната им и преподавател по химия София Иванова, която с много гордост цитира имената на почти целия клас отличници и допълва, че колежката й по биология Илиана Стефанова също е изключително доволна от резултатите.

С много високи резултати първокурсник в АУБ вече е Йоан Христов, чиято майка има туристическа агенция. Боряна Барбатова ще следва математика като майка си, учител по математика и информационни технологии. Няколко души са се възползвали от отличното представяне на целия клас на състезание, проведено от комисия от Химико-технологичния металургичен университет в София и ще продължат обучението там в специалност „Биотехнологии“.

Както „Струма“ писа, ректорът на столичния вуз изпрати поздравително писмо до гимназията, провокирано от отличното групово представяне по химия на ХІІ „д“, най-ниската оценка от което бе 5.50. Втори блестящ тест преди предварителните изпити за петричките гимназисти бе проведеният на място приемен изпит от ЮЗУ, за който „Струма“ писа и отново резултатите бяха много високи.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Георги

    Моля авторката Димитрина Асенова да си коригира текста, изпълнен с грешки. И така, първо – фамилията на Радослав е ГРИГОРОВ, не Гошев, на Тома е ЯКОВ, а не Янков, а на Боряна е БАРБАРОВА, не Барбатова. Второ – не става ясно Костадин какво ще следва (“Фармация” или “Медицина” – втори абзац в текста)? Трето – Медицинска академия отдавна не съществува! Името на висшето медицинско училище е МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ. И последно – правилното изписване на другото висше училище е ХИМИКОТЕХНОЛОГИЧЕН И МЕТАЛУРГИЧЕН УНИВЕРСИТЕТ. Уважението към интелигентните читатели изисква коректно и правилно изписване на целия текст и всички факти, нали така, уважаеми редактори?

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *