Прецедент! Няма кандидат за шеф на Окръжен съд – Благоевград

Окръжен съд – Благоевград стигна до прецедент, след като нито един магистрат не пожела да участва в обявения конкурс за председателското място. Това се разбра след изтичане на срока за подаване на документи за участие в конкурсната процедура.

Вчера се стигна и до друг парадокс – да не се знае кой е вр.и.д. председател на Окръжен съд – Благоевград. Това се чудиха магистратите, които очакваха на вчерашното си заседание Съдийската колегия на ВСС да определи вр.и.д. ръководител до провеждане на конкурс поради изтичане на втория управленски мандат на Катя Бельова.

На заседанието бяха предложени три кандидатури – на Катя Бельова, на заместничката й Лилия Масева и на Росица Бункова. При провелото се гласуване, което бе излъчвано онлайн, от 13-те присъстващи членове на ВСС 6-има подкрепиха Катя Бельова, Росица Бункова получи 5 гласа, а Лилия Масева – 3. Последваха дебати дали изборът на вр.и.д. председател трябва да е с квалифицирано мнозинство, както за председател, за което се изискват 8 гласа, т.е. 50 +1 от всички 14 членове на Съдийската колегия, или с обикновено мнозинство – половината от присъстващите. При разгорещения спор това не стана ясно и поради напредналото време членовете на ВСС преминаха към следващата точка в дневния ред.

В крайна сметка не се разбра дали Катя Бельова, която получи най-много гласове, е назначена за вр.и.д. председател. Тъй като този въпрос остана висящ за голяма част от съдиите, потърсихме информация от пресцентъра на ВСС. На служебния телефон никой не отговори, тъй като се оказа, че пиарите са на заседанието на ВСС, което вчера в 18 ч. все още продължаваше. Това поясни служителката в кабинета на гл. секретар на ВСС Тихомир Димитров, когото също потърсихме за информация на служебния телефон. Тя препоръча да проследим официалното съобщение на пресцентъра, което ще бъде изготвено по-късно.

Няма пречка и дори е обичайна практика досегашните председатели на съдилища с изтекли управленски мандати да бъдат определяни за вр.и.д. до провеждането на конкурс. Куриозното в случая с Окръжен съд – Благоевград е, че няма нито един кандидат за участие в конкурса, а вчера изтече срокът за подаване на документи. При тази ситуация процедурата ще се завърти отначало и конкурсът ще бъде обявен отново. Това ще отнеме време, през което съдът ще се ръководи от временния председател, най-вероятно от Катя Бельова, в случай че надделее мнението, че тя е избрана с обикновено мнозинство. След втория мандат тя няма право да се кандидатира отново за този пост.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *