Снимки от мегаимението за милиони в с. Българчево на „благоевградския Ветко” К. Арнаутски на бюрото на Бойко Борисов

Комплекти снимки от луксозното имение на крупен длъжник от Благоевград към държавната хазна заедно с въпроса защо българските институции бездействат изпратиха тези дни бившите реститути на приватизираното предприятие „Народна мебел” – Благоевград в Окръжна прокуратура и на премиера Бойко Борисов.

На снимките е „хванат” само дворът на имота, който е с близо 3 дка застроена площ, но и оттук гледката е изумителна. Басейни на открито с хамаци и люлки, друг басейн за спа процедури, екзотични растения и лъскавата разчупена фасада на къщата говорят нееднозначно за милиони, хвърлени в строителството.

Имотът е в благоевградското с. Българчево и е собственост на приватизатора на „Народна мебел” ООД Кирил Арнаутски. В него освен Арнаутски и съпругата му живеят още двете им деца и родителите на г-жа Арнаутска. Последните имали стара къща на същото място, но преди 6-7 г. зетят я бутнал и построил това имение, което е гордостта на българчевци, защото по-хубаво от него в селото няма. Кирил Арнаутски живее тук постоянно, освен когато не е на ежегодното си екзотично пътешествие. Миналата година например той заведе половинката си Даниела в Тайланд, където яздиха слонове, возиха се на лодки в Индийския океан и събираха дни наред тен под жежкото слънце и емоции в местните заведения.

В с. Българчево Арнаутски е познат като Кире Българчевеца и е със славата на най-заклетия пътешественик. За него казват, че няма екзотична страна, която да си е набелязал и да не е посетил. Кметицата на селото Елена Стойчева, която му е и комшийка, пък знае, че щом се обърне за помощ към него, винаги ще се отзове. Така последно той дарил тухлите четворки за новия селски храм.

В Благоевград името на К. Арнаутски се свързва обаче единствено със скандалите около фирмата „Народна мебел” ООД, в която до миналата година общината дори беше съсобственик с 15% от дяловете, но успя да ги продаде на мажоритарния съсобственик.

Сагата с „Народна мебел” ООД е още от 2002 г., когато общинското дружество е приватизирано. Тогава столичната „Алагон кар” ЕООД купува 65% от фирмата за 730 000 германски марки. 15% от дяловете получават реститутите, а останалите – община Благоевград. За управител на фирмата е назначен Кирил Арнаутски. През 2007 г. Благоевградският окръжен съд вписва промяна в наименованието на съдружника „Алагон кар” ЕООД на „Коралба БГ” ООД. Любопитна подробност е, че всички дружествени дялове на „Коралба БГ” ЕООД са собственост на „Коралба трейдинг Ко лимитид”, която е кипърска офшорна фирма, тоест не се знае какъв точно е произходът на марките, платени при приватизацията. През 2008 г. по молба на К. Арнаутски Общинският съвет в Благоевград откри процедура за приватизация на останалите 10 611 дяла от дружеството, които представляват собствеността на общината и реститутите – общо 35%, но изведнъж се оказа, че без да има решение на общо събрание, Кирил Арнаутски е препродал цялото недвижимо имущество на „Народна мебел” ООД на своята лична фирма „Кирил Инвест” ЕООД, регистрирана на домашния му адрес на ул. „Дойран” 2 в Благоевград, и така нито общината, нито частните акционери могат да получат и лев за ценния имот. „Кирил Инвест” ЕООД към онзи момент е дружество на няколко месеца без всякаква дейност, поради което никой не може да отговори на въпроса откъде е събрало близо 8 млв. лв., за да купи имотите на „Народна мебел”, най-голям от които е производствената му база в кв. „Грамада”. Друг от имотите на фирмата например е партерно помещение от 500 кв.м на централната благоевградска ул. „Тодор Александров” 23, което К. Арнаутски успял да „продаде” на себе си за 250 000 лв. – 3 пъти по-евтино от пазарната цена в тази част на града.

По сигнал на акционерите, които са автори и на настоящето тесте снимки, изпратено в прокуратурата и МС, през 2009 г. държавното обвинение и данъчните започват да разследват управителя на „Народна мебел” К. Арнаутски за същите имоти. 7 г. по-късно, с присъда №5038 по нохд. №373/2016 г. на Окръжен съд – гр. Благоевград Кирил Сандев Арнаутски бе осъден да изтърпи наказание от 2 години лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок за данъчни престъпления в особено големи размери, както и да плати на държавата 417 543 лева укрити данъци от дейността на „Народна мебел” ООД.

Оказва се обаче, че докато е текло разследването срещу него, К. Арнаутски е станал пълен бедняк. За да избегне плащането на тези огромни задължения към хазната и да не даде нито лев на реститутите, той успява да прехвърли цялото свое лично имущество за милиони, както и недвижимото имущество на „Народна мебел” ООД на фирми, на приближени до сина му Георги Кирилов Сандев и неговата съпруга Николета Недялкова, както и на други лица. В „Кирил Инвест” АД с капитал 632 800 лева, управлявано от Николета Недялкова, са апортирани множество недвижими имоти от кооперацията, която „Народна мебел” построи срещу американските общежития в Благоевград. За управител на „Народна мебел” ООД през 2016 г. Кирил Арнаутски назначава дъщеря си Радостина Сандева, а мебелната фабрика е заложена за 1 404 193 лева на “АСК 16” АД, която се води на името на приближения до Кирил Арнаутски благоевградчанин Пламен Костадинов Данчов. На същия Пламен Костадинов Данчов Кирил Арнаутски е прехвърлил производствената база на „Народна мебел” ООД в с. Покровник, община Благоевград.

Данчов е собственик на 3 фирми, 2 от които са с капитал от по 2 лв.

Така около дните на присъдата чрез фирмите на сина си, който е управител на 7 фирми, и чрез Данчов Арнаутски успява да опразни „Народна мебел” и да остане по документи без пукната стотинка и дори без покрив над главата.

Значително по-добре е съпругата му, за която преди няколко години стана ясно, че е успяла да се спазари доста добре с Църквата на мормоните от последните дни, давайки им под наем мебелен магазин от 263 кв.м и офис от 22 кв.м на бул. „Александър Стамболийски” №54 в Благоевград, за които минимум до 2019 г. ще получава месечен наем от 2000 евро. Тези пари обаче не могат да бъдат пренасочени към държавната хазна за покриване на дължимия половин милион, защото не са на Арнаутски, а на съпругата му.

Какъв е смисълът да се издават присъди за данъчни престъпления в особено големи размери, след като впоследствие държавата не може да събере хилядите левове от укрити данъци от осъдените лица, питат авторите на снимковия материал в жалбата си до Бойко Борисов. В него Кирил Арнаутски е наречен „благоевградският Ветко”.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Ееле кажа

    Ако одговорните институции си гледат работата и имат воля да работят и не са корумпирани много лесно ще се разправят с такива “ бизнесменчета” дето думата бизнес им е чужда …., нооо живеем в айдушка държава , народа спи дълбоко ….и кервано си креета …???

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *