Приватизират три от летищата на Париж

Френските депутати дадоха зелена светлина за приватизирането на три от летищата на Париж, което е част от плановете на президента Еманюел Макрон за финансиране на иновациите и изплащане на дълга, предаде БГНЕС.

Опозиционните партии изразиха несъгласие с плановете на правителството да продаде целия или част от своя дял като оператор на летищата “Шарл дьо Гол”, “Орли” и “Льо Бурже”, обвинявайки властта в продажбата на стратегически активи.

Но законопроект, който позволява на държавата да се откаже от мажоритарния си дял, мина без проблеми през почти празната зала на парламента, където в подкрепа на мярката гласуваха 39 депутати, а 7 бяха против.

Френската държава притежава 50,63% от акциите на Aeroports de Paris (ADP), един от най-големите летищни оператори в света по отношение на броя на пътниците.

Макрон, бивш инвестиционен банкер, иска да инвестира приходите от продажбата в иновационен фонд – ключово обещание от кампанията – и да намали държавния дълг, който през второто тримесечие достигна 99% от брутния вътрешен продукт (БВП).

В четвъртък депутатите също гласуваха да приватизират монопола за лотарии Francaise des Jeux, при условие че държавата запази минимум 20% от акциите.

Правителството също така планира да намали дела на държавата в енергийната група Engie.

Като цяло центристкото правителство се надява да събере 10 милиарда евро, като по-голямата част от тях ще отидат за инвестиции в изкуствен интелект, автоматизация и други нови технологии.

“Искаме да се променим от подхода за дивиденти към инвестирането в бъдещето”, заяви министърът на икономиката Брюно льо Мер пред депутатите в сряда, като добави, че държавата ще отпусне 70-годишна концесия за управление на летищата според “строги условия”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *