Привикаха на спешна среща кметове! Заповед: Всички прасета от задните дворове под ножа

Всички кметове на села в община Дупница са привикани на спешна среща с представители на Агенцията по храните в Кюстендил. Темата на срещата е била борбата с чумата по свинете. Както „Струма” писа, проби от отстреляни в района на Невестино две диви прасета показаха наличие на заразата африканска чума.

Кметове коментираха, че им е наредено да уведомят жителите на селата за една седмица да унищожат отглежданите в дворовете прасета. Кметът на с. Бистрица Кирил Огненски публикува в групата “Обичам Бистрица” заповедта на областния управител Виктор Янев. Забранява се 1 г. отглеждането на свине в така наречените “задни дворове” в Кюстендилска област.

Представителят на Агенцията по храните заявил пред селските кметове, че ако не се спази заповедта и се допусне болестта да се разпростре в цялата област, то забраната ще е за 25 г. През този период никой не може да отглежда свине в България и нуждите на пазара ще се задоволяват от чужбина.

От областната управа са наредили на кмета на общината инж. Методи Чимев и кметовете на селата да се направят ями за загробване на умъртвените животни. Те трябва да съгласуват действията си с Басейнова дирекция и РИОСВ – Перник.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *