ПРИЗИВ КЪМ ЛОВЦИ И ТУРИСТИ! Издирват в Пирин вълчица с GPS предавател

Сдружение за дива природа издирва вълчица с GPS предавател.

„GPS нашийникът спря да изпраща данни в края на ноември 2020 г.. Екипът ни ходи многократно на терен да локализира вълчицата. За момента нямаме успех, но предполагаме, че вълчицата е жива, а нашийникът е повреден. Ще продължаваме да я търсим и разчитаме и на вашата помощ!

Обръщаме се към всички планинари, ловци, животновъди, местни хора, туристи, природолюбители в района на Пирин и планините наоколо с молба да ни изпратят информация, ако забележат вълк с нашийник!“, призовават от сдружението.

Дори вълчицата да е отстреляна, е важно да бъде намерен GPS предавателят, тъй като данните, които се получават дистанционно от този тип нашийници, не са всичките. Има информация, която може да се сваля само от самия нашийник. Това са данните за денонощната активност – кога животното почива, кога е активно и други подробности, които се запазват в самото устройство. Тук трябва да се отбележи, че самият нашийник е програмиран да пада сам от врата на животното две години след поставянето му. GPS нашийникът е широк, черен и има капсули (като кутийки) с батерия и електроника (едната е в горната му част, а другата отдолу).

Елена Цингарска от сдружението сподели:

„От 2005 година улавяме диви животни и им слагаме предаватели. През годините сме поставяли предаватели на шест вълка, в момента имаме предавател само на тази вълчица, тъй като за всички е ясно, че това е един от най-трудните видове за улавяне. Първият ни вълк бе възрастен мъжки и умря от старост, но останалите по една или друга причина не доживяха пределна възраст. Три вълка бяха остреляни, два за съжаление отровени“.

До момента съществуват несигурни данни, че вълчицата е забелязана в Северен Пирин в средата на декември, след като предавателят е спрял да излъчва сигнал. Има някаква вероятност да се е повредил самият нашийник. Практиката в други страни, а и според информация от производителя показва, че е възможно при опит за отстрел сачма да е попаднала в предавателя или други вълци да са се опитали да прехапят нашийника и да освободят от него вълчицата.

Призоваваме ловните дружини, ако по време на групов лов на хищници попаднат на това животно или открият трупа му, да ни уведомят, за да можем да концентрираме усилията си за откриването на GPS предавателя“.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *