Приравнят заплатите на духовниците с учителските

Заплатите на свещеници и ходжи ще се приравнят към учителските, така че при увеличение на едните със същия процент да се увеличат и другите. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с представители на Светия Синод по повод недоволство на Църквата, свързано с предложения за промени в Закона за вероизповеданията.

В свое становище от Синода се обявиха срещу идея вероизповеданията, които получават държавна субсидия, да представят всяка година до края на март отчет пред Сметната палата. Предлага се и праг от 15 000 000 лева за държавна субсидия, които според Църквата ще стигнат единствено за заплати, „и то – не напълно.”

След среща между представители на Синода и премиера Борисов се стигна до решение предлаганият праг от 15 милиона лева да остане, но той да бъде минимален. От Синода вече изчислиха, че, ако нямаше такъв праг, субсидията, която се полага на православната църква би била в размер на 43 милиона лева. „Разбрахме се минимален праг от 15 млн. допълнително, които се дават, за да могат за свещеници, за… 15 млн. плюс всяка година инфлация „, каза премиерът. Той е категоричен, че неслучайно заплатите на духовниците се приравняват с учителските, защото това са проповедници и в едната, и в другата религия, които не само проповядват, а възпитават.

От Синода изразиха удовлетворение от срещата и заговориха за консенсус. „Ще бъде създадена експертна група, която заедно с представителите на отделните парламентарни групи да може наистина законът да бъде такъв, че да е услуга на Българската православна църква и всички вероизповедания“, каза Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *