Природна аномалия предупреждава стопаните! Кестените в Сандански цъфнаха за втори път, гответе се за люта зима

Дивите кестени на централната търговска улица „Македония” в Сандански цъфнаха за втори път тази година. Пряк свидетел е 78-годишният Стоян Георгиев. В разгара на есенния листопад кестенът до будката за вестници в центъра на Сандански се е окичил в бяло, установи репортерска проверка. Четвъртвековното дърво е отрупано с цветове редом с узрелите кестени.
Потърсен за коментар, агроном Иван Велков от Сандански поясни, че причините за повторния цъфтеж на дивите кестени са няколко: „Първата е промяната на климата през последните години. Втората е влажността през годината”.
Ив. Велков е категоричен, че това не трябва да се смята като предвестник едва ли не на апокалипсис. Според него природната аномалия е предупреждение към стопаните да зазимят по-добре лозите, за да не измръзнат през януарските студове.
Коментарите на по-възрастните санданчани са, че цъфнало дърво в края на лятото или началото на есента вещае сурова зима. Според други дивите кестени цъфтят по два пъти, ако листата им измръзнат напролет, а в определени случаи няколко години след повторен цъфтеж дърветата умират.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *