ПРИСЪДИ ЗА ХИТРИНО: 15 години за главния машинист, 10 – за помощника му

Осъдителни присъди по делото „Хитрино”. Главният машинист на влака Димитър Михнев получи 15 години затвор, а помощник-машинистът Радослав Петков – 10 г.

Съдът ги призна за виновни за смъртта на 7 души и нанасянето на телесни повреди на още 14. Двамата ще излежават наказанията си при първоначален общ режим.

Освен това Димитър Михнев е лишен от право да упражнява професията на локомотивен машинист за срок от 17 години, съобщават от апелативната прокуратура, а Радослав Петков – за срок от 12 години.

С определение на съда им бе изменена мярката за неотклонение, като съдът им наложи „Домашен арест”. 

На 10 декември 2016 година товарен влак с цистерни газ дерайлира и предизвика взрив в центъра на селото. Седем души загинаха, а десетки бяха ранени. Разрушени бяха много сгради. 

Делото „Хитрино“ в цифри: 

Досъдебното производство е 40 тома. По досъдебното производство са били назначени и извършени седем съдебномедицински експертизи за аутопсия, 14 – за причинени тежки и средни телесни повреди, 21 – за леки телесни повреди.

За разпознаване на загинали са назначени четири ДНК-експертизи.

Извършени са 10 химически  и 7 токсикологични експертизи.

За решаване на казуса по същество са назначени 4 технически експертизи –  за железния път, за скоростта на композицията, за дерайлирането й от релсовия път, както и за осигурително-техническата дейност. Направена е била и пожаротехническа, 2 компютърно-технически, 2 криминалистически и трасологична експертиза. 

Има 3 съдебнопсихиатрични експертизи. Вещите лица по наказателното дело са общо 56.

Разпитани са 90 свидетели. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *