Притеснени от машините повечето жители на Бело поле не отидаха да гласуват

Притеснени от машините, мнозина от жителите на благоевградското село Бело поле не отидоха да гласуват. От 538 избиратели правото си на вот до обяд упражниха към 60 човека, което е двойно по-малко в сравнение с парламентарните избори.

Председателят на секционната комисия в Бело поле Павлина Секулска също потвърди, че машинното гласуване е основната причина за ниската избирателна активност в селото.

„Просто е нещо ново и хората се притесняват. Ние самите преминахме обучение, но мисля, че такива трябваше да има и за хората. Например да се организират събрания по места и да се направят нагледни демонстрации. Така избирателите щяха предварително да се запознаят и да видят, че няма нищо страшно и сложно при машинния вот”, коментира П. Секулска.

В потвърждение на думите, че хората – особено от третата възраст, не знаят как се борави с машините и затова не гласуват, от комисията разказаха как човек натискал екрана на устройството с цялата си длан, вместо да направи избора си само с леко докосване с пръста.

Репортер на „Струма” стана свидетел и как възрастна жена оглеждаше машината в търсене на копчета по нея… Впечатление направи, че всеки от идващите да гласува бе „придружаван” от човек от комисията, който заставаше от другия край на машината и даваше подробни инструкции за процедурата.

„Да, притеснявах се, защото досега не съм гласувала по този начин. Предпочитам хартиените бюлетини, с тях съм свикнала, но се справих с машината и след тази „генерална репетиция” ще дойда пак да гласувам машинно и на предстоящите парламентарни избори”, сподели Виолета Михайлова и допълни, че заради машините съседите й масово коментирали, че няма да дойдат до секцията, но самата тя ще ги „агитира”, като им обясни, че не сложно.

В самата секция имаше и „тъмна стаичка” като резервен вариант, ако машините блокират.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *