Притиснат от въпроси на съветници, ОбС председателят К. Костадинов поиска оставката на шефа на общинското дружество „Ученическо хранене” Хр. Пигов

Председателят на ОбС – Дупница Костадин поиска оставката на управителя на общинското дружество “Ученическо хранене” Христо Пигов, който не се яви на сесията вчера, на която беше гласуван отчетът на общинското дружество за 2020 г. Кастадин Костадинов извини отсъствието на Христо Пигов пред присъстващите, като каза, че бил болен.

В хода на разглежадане на финансовият отчет на дружеството стана ясно, че то е на загуба от 40 000 лв.

Председателя на ОбС К. Костадинов направи резюме на финансовото състояние на дружеството, като заяви, че през изтеклата 2020 г. “Ученическо хранене” е работило само месец и половина заради пандемията. “Ако следващата година не се затварят училищата, загубите ще се възстановят”, категоричен бе Костадинов.

Георги Градевски от “Глас народен” му опонира, като заяви: “Управителят на дружеството няма мениджърско мислене. Децата, като не идват на училище, столът е могъл да предлага храна за вкъщи на граждани. Има персонал, има необходимата база”.

Общинският съветник д-р Първан Дангов зададе няколко въпроса въпреки отсъствието на управитела, а Костадинов отговори вместо Пигов, който бе назначен по предложение на ОбС шефа за управител на дружеството, след като нямаше желаещи за този пост.

Дангов попита: “Г-н Костадинов, вярно ли е, че управителят е закупил мъфини от ресторанта на управителя на частната болница на д-р Ени Лефтеров, за да ги предлага на децата в училищата? Хора твърдят, че Пигов е използвал автомобила на дружеството да пътува до автокъща, от която да закупи авточасти. Той има ли участие в тази автокъща?”.

Костадинов отговори: “За цяла година са закупени мъфини на стойност 300 лв. от ресторанта на д-р Ени Лефтеров.Толкова е голяма сумата. Родители и директори на училища са поискали от управителя да предоставя на учениците малко по-разнообразна храна. Хр. Пигов е проверил в Дупница и не е открил фирма, която да предлага такъв продукт, с който може да се хранят децата, затова е купил мъфини от д-р Ени Лефтеров, какво толкова е станало?”.

„Г-н Дангов, за това, че автомобилът на дружеството е използван за пътуване до автокъща в Дупница, имате ли дата, час и ден, говорите неща, които са чути оттук-оттам”, заяви Костадинов и допълни: “Искам оставката на Христо Пигов. Той и без това искаше да напуска. Искам до 10 дни да намерите човек за управител”, обърна се ОбС шефът към общинските съветници.

На заседанието на ОбС бяха гласувани финансовият отчет на още две дружества – ВиК и общинската болница.

В хода на разискванията по отчета на ВиК – Дупница стана ясно, че дружеството е извършило изкопни дейности и полагане на тръби на ул. “Батенберг” в града в съдружие с фирма, спечелила проекта за ремонта и подмяна на водопровода, за 12 000 лв.

Общинският съветник от БСП Александър Анин попита управителя Илия Илиев защо дружеството е получило толкова малко пари за такъв голям ремонт, на което управителят отговори, че отчетът е за 2020 г. За тази година е получил тази сума, а не за целия проект.

Управителят на ВиК – Дупница Илия Илиев

Дружеството отчита загуби за 2020 г. над 100 000 лв., а натрупаните задължения през годините са над 1 млн. лв.

Г. Градевски от “Глас народен”, който живее в село Самораново, жителите на което скочиха на протест, че нямат вода, а над селото има водохващане и искаха оставката на Ил. Илиев, зададе въпрос: “Защо оставихте цяло село без вода? В изказване преди време твърдите, че нямате достатъчно работници и техника. Девет години минаха, какво правихте през това време? Какво се подобри в работата на ВиК?”. 

Първан Дангов продължи темата, като заяви: “Защо общината не подпомогне ВиК финансово, за да се намалят проблемите по селата и града? Или имате пари да сондирате за топла вода в с. Бистрица, а не се знае дали я има, а нямате пари за смяна на водопровода в Самораново?”, попита П. Дангов.

Кметът Методи Чимев му отговори, че общината е платила 70 000 лв. за повредена помпа, за да има в града вода.

Управителят на ВиК Ил. Илиев се извини с това, че няма достатъчно работна ръка в предприятието и техника, и поради този факт не могат да смогнат да отстраняват навреме авариите в 16-те села и Дупница.

Въпреки забележките и критиките, отправени към Илия Илиев, отчетът на ВиК за 2020 г. беше приет.

Най-добра финансова 2020 година от общинските дружества отчете общинската болница в Дупница. На заседнаието на ОбС присъстваха прокуристът на болницата Мария Иванова-Жайгарова и нейният заместник по лечебната част д-р Крум Бонев.

М. Иванова-Жайгарова

М. Иванова-Жайгарова се похвали с 220 000 лв. печалба на ръководеното от нея общинско дружество за 2020 г. Болницата е стопила задълженията си от близо 2,5 млн. лв. преди 3 години на 430 000 лв. в момента.

На въпрос на общинския съветник Варгил Кацов каква е средната заплата на персонала на болницата, Жайгарова отговори, че средната брутна заплата е 2027 лв., като в тази цифра се включват и 1000-та лв., отпускани заради К-19.

Първан Дангов попита прокуриста: “Всички ли от персонала на болницата, на които се полагат по 1000 лв. за Ковид, ги получават, или има случаи на някого да не са изплатени и защо плащането за депониране на опасни отпадъци е скочило от 2019 г. от 1200 лв. за годината на 12 000 лв. за 2020 г.”.

М. Жайгарова отговори: “Да, прав сте, д-р Дангов. Цената за услугата за депониране на опасни отпадъци не е по-висока спрямо 2019 г., но през 2020 г. по време на пандемията имаше определени изисквания към болниците. Отпадъците да се слагат в специални чували, след това в специални кофи за еднократна употреба и да се предават на фирмата, която ги унищожава, всичко това води до големи разходи. Що се отнася до заплащането по 1000 лв., се изплащат на всички, които работят на първа линия. Който не работи, той не греши. Имаше случай на неизплатени суми, но всичко беше коригирано. Преди около два месеца беше изпратен донос от 5 листа до всички възможни инстанции срещу болницата. В рамките на 1,5 месеца бяхме проверявани откъде ли не, от МЗ, Медицински одит, РЗОК… но всички проверки са без забележка”, заяви Жайгарова.

По време на сесията стана ясно, че общинската болница е получила средства от РЗОК за надлимитна болнична дейност за годините 2015, 2016 и 2017. Средствата са заработени от персонала, но са били над определения лимит на болницата и тогава не са изплатени.

Прокуристът на болницата получи поздравления от кмета на общината Методи Чимев и от общински съветници. Отчетът на общинската болница беше гласуван от всички присъстващи на сесията, без един.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *