Приятел на пострадалия в м. Бодрост 24-г. скиор пред „Струма”! Иван Тотев: Незабавно затворете ски курорт Картала!

„Ски курортът Картала трябва да се затвори незабавно!”, това призова всички институции Иван Тотев, приятел на пострадалия в събота в района на местността Бодрост над Благоевград  24-годишен софиянец Георги Захариев.

Двамата с още две момичета пристигнали заедно да карат ски. От столицата вчера Иван поиска думата в „Струма” да разкаже как се е оказал главно действащо лице в акцията по спасяване на пострадалия:

„В ски парк Картала ходим често. Занимаваме се с екстремни спортове и не за първи път караме в този ски курорт, тъй като той предлага много възможности и е много приятно за каране, когато има повече сняг. Оказа се обаче, че управата на центъра е голям проблем с допускането на недопустими неща, за които за съжаление не знаехме. Като пристигнахме в събота, първото нещо бе да си вземем карти за лифта. Той вече беше направил едно спускане, като се качихме заедно на лифта. Карахме на места, които знаем, те се водят за извънпистово каране, и искахме да ги тестваме. Тръгнахме отгоре заедно, но по едно време се разделихме, защото той тръгна по-вдясно от мен и го загубих. Излязох на пистата, когато той ми звънна по телефона. Викаше от болка и каза, че се е пребил. Питах го къде е, обясни ми, че е под лифта и горе-долу мястото, и аз веднага звъннах на тел. 112, защото те имат връзка с Планинска спасителна служба (ПСС), а не бях сигурен дали мястото, на което се намирам, има обхват, за да се свържа директно с централата им. Помолиха ме да изчакам обаждане. Оказа се, че курортът не разполага със спасителна служба и няма кой да ми съдейства, защото там няма планински спасители. Разбра се, че курортът изобщо не разполага с екип за спешни случаи, има медицински кабинет, но няма лекар, нито долекарско лице. Имат само една шейна, която са оставили, но реално на мястото на инцидента спасителен екип няма. То се вижда и от снимките, публикувани в социалните мрежи, от акцията по спасяване и там не се вижда нито едно червено яке, каквито носят спасителите.

Акцията по спасяването организирахме аз като негов приятел и двете момчета, които дойдоха с машината за обработване на писта и на които аз се обадих чрез приятел, който е работил там.  Самата машина не е пригодена да превозва пострадал и ситуацията беше доста сложна. През цялото време очаквах обаждане от някоя спасителна служба, но такова не получих. Трябваше спешно да действаме, а и той беше започнал да хипотермясва, тъй като температурите бяха много ниски. За 5 минути  можеше да се стигне до него с шейна и екип, защото мястото е достъпно, но ние не разполагахме с нито едно от двете. Наложи се да се качим на лифта с друг приятел и да се спуснем до него, защото нямаше друг начин.

Междувременно момчетата с машината бяха стигнали и му бяха оказали съдействие. Включиха се и доста хора, които не познавам, може би бяхме около 7 човека, които бих искал да открия и да им благодарим лично. От управата на ски центъра никой не дойде. Ние имаме планински застраховки, а и като сме си купили карти за лифта (цената е 33 лв. и ги пазим заедно с касовите бележки), нали те също са някакъв вид застраховка?!

Но да се върна на мястото на инцидента, трябваше да преместим контузения му крак, за да можем да го шинираме и обездвижим. Аз му дадох обезболяващи, винаги нося аптечка в раницата си, направихме шина от щеки и дръжка на лопата, напълно импровизирана. Самата машина не можеше да стигне до мястото на инцидента и ние трябваше да свалим пострадалия, като бяхме принудени да направим импровизирана шейна от снуборд. Успяхме на ръце да го качим на машината, която не е пригодена за спасителни акции и на практика място за пострадал няма. Чудехме се къде да го сложим да легне, но някак успяхме и го свалихме долу. Учудих се, че там чака линейка. Предположих, че появата й има връзка с обаждането ми до тел. 112. Бях се подготвил да возя пострадалия си приятел в колата със свалени седалки. Смятам, че от тел. 112 ми отказаха съдействие , тъй като не ни бе изпратен спасителен екип, но реално с този отказ те ме активираха да действам, защото ако се бяхме забавили, не се знае какъв щеше да е изходът.

Пак ще повторя, че беше много студено, а и болката е била предполагам доста силна, и той  можеше да изпадне в шок или в безсъзнание. С линейта го свалиха до Благоевград, с него се качи една приятелка, а аз трябваше да сваля колата. Благоевградските лекари му направиха снимка, дали са му болкоуспокояващо и му шинираха крака, за да го транспортираме ние. Предложиха ни линейка, но не можахме да си позволим цената й от 200 лв. до София, а и състоянието му позволяваше ние да го транспортираме до „Пирогов”.

А с управителя на ски зоната Ризов изобщо не сме се виждали, нито съм получил от него някакво съдействие, нито е дошъл при нас да попита дали с нещо може да е полезен.

Пострадалото момче ми е дало пълното си съгласие да споделям информацията за случая, за да не се потули. Всичко това можеше да бъде избегнато, ако бяха спазени законите и на място имаше спасителен екип.

Ски зона Картала не е сред най-популярните, защото ако не падне голям сняг, не е добре за каране. При липсата на снежна покривка, както е в момента, човек може да се пребие в долната част на пистата, където започват да излизат камъни. Що се отнася до спекулативните твърдения, че сме карали в забранена зона, тя не е такава, а е т.нар. зона за извънпистово каране. И тук изниква следващият проблем – че тези места в ски парк Картала не са обозначени, както това се прави по всички писти в Европа, и няма карта, която да указва съответните зони.

И каква е ситуацията в момента – там има работещ лифт, но ако някой се засили малко повече по пистата и се спъне в камък, няма кой да го спаси. Самата писта също не е правилно обозначена. Реално пистите са две и когато падне мъгла, човек лесно може да се загуби заради липса на нужната маркировка. При инцидент на пистата или извън нея, но в ски зоната, кой трябва да се отзове при зов за помощ, така и не е ясно. Картата за лифта е 33 лв. и това не са малко пари, като прибавиш и другите разходи по придвижването и по престоя, но се оказва, че тази карта, както и таксите за застраховки, които плащаме, не ни дават гаранция, че сме защитени. Няма значение дали има пострадал на или извън пистата, на него трябва да му се помогне, но излиза, че няма кой. За да няма повече инциденти, този ски курорт незабавно трябва да се затвори, още преди да започнат проверките.


Снимка от качването на пострадалия скиор на ратрак

Записа ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Димитър

    Нещастни софийски тъпанари, мислите се за големи скиори, завирате се там, където е забранено и това ясно е указано, а после ревете да ви спасяват и някой друг ви е виновен. Трябвало е да ви оставят без помощ, за да ви дойде акъл в малоумните глави. И тези, които ви дават думата тук са същите като вас.

    Отговор
  2. ***

    Нещастни софийски тъпанари, мислите се за големи скиори, завирате се там, където е забранено и това ясно е указано, а после ревете да ви спасяват и някой друг ви е виновен. Трябвало е да ви оставят без помощ, за да ви дойде акъл в малоумните глави

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *