ПРИ КРЪЩЕНЕ! 6-седмично бебе почина от сърдечен удар

Трагичната смърт на 6-седмично бебе в Румъния по време на церемония по кръщенето му предизвика фурор в страната, като мнозина настояват за промяна във вековната практика, предава Нова ТВ.

Сред тях е съкрушеният баща, който постави под съмнение начина, по който свещеникът се кръщава сина му по време на ритуала на православната църква в Сучава, град в североизточната част на страната.

Работата на свещеника с бебето е подложена на допълнителен контрол, тъй като детето се е родило преждевременно и не е било най-здравото. Бебето е откарано по спешност в болница, но е починало няколко часа по-късно.

Протокол от аутопсията открива вода в белите дробове на детето. Според news.com.au бащата казва пред местна медия, че цели 110 милилитра течност са влезли в дробовете на сина му.„Момчето плачеше, но свещеникът го потопи три пъти във вода и то вдиша вода“, каза той.

Онлайн петиция за промяна на традицията на кръщението, стартирана след трагедията, е подписана от близо 60 000 души.

Според доклад на BBC петицията е стартирана от човек на име Владимир Думитру, който заявява, че ритуалът трябва да бъде регулиран и направен по-умерен, за да се предотврати риск от подобни трагични смъртни случаи.

Но дори сред духовенството на православната църква мненията са разделени относно необходимостта от промени. Най-важният сред гласовете, които подкрепят промените, е този на Високопреосвещенство Калинич, архиепископ на Ардже, един от най-възрастните членове на църквата. Той каза пред местна медия, че практиката се нуждае от преглед.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *