При спецакция на ГДБОП! Разбиха лихварска група, десетки хора пострадали от заплахи и побои

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на петима участници в организирана престъпна група за лихварство, рекет и нанасяне на телесни повреди с цел незаконни доходи, съобщават от държавното обвинение. Групата е задържана на 6 април 2017 г. в Сливен при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура.

По разпореждане на главния прокурор – на 06.07.2017 г. на територията на гр. Сливен бяха командировани г-н Борислав Сарафов – заместник на главния прокурор и г-н Иван Гешев – ръководител на Специализираната прокуратура – за пряко осъществяване на ръководство и специализираната операция по задържането на групата. Съдействие на разследването оказа и окръжният прокурор на Сливен – г-н Пламен Стефанов.

Според събраните до момента доказателства групата е действала от януари 2016 г. Близо 30 са свидетелите, пострадали от силовите й действия, които са дали показания пред съдия. Участниците предоставяли кредити срещу високи лихви, предимно от 500 до 1000 лв. и на малоимотни хора от Сливен и региона. При най-малко забавяне на плащанията от страна на кредитополучателите следвали заплахи и побоища. Нерядко членове на групата нахълтвали в домовете на длъжниците и „прибирали“ телевизори, хладилници и други вещи, за да ги продадат и да върнат „инвестицията си“ заедно с лихвите.

Божириков и Вълчев са многократно осъждани. И у двамата са намерени неголеми количества марихуана. Събрани са множество доказателства относно структурата на престъпната група и функциите на всеки от участниците в нея. Продължава установяването на пострадали от престъпната дейност на групата.

На 9 април 2017 г. Специализираният наказателен съд уважи искането на наблюдаващия прокурор за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на трима от участниците – на ръководителя Йордан Божириков, на Даниел Вълчев и Светослав Саръиванов.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *