Пробация за благоевградски студент по IT във Великобритания заради нарушена карантина у нас

19-годишният благоевградчанин Георги Спасов, който бе обвинен, че не спазил 14-дневната карантина под която бил поставен след като се завърнал от Великобритания бе осъден на пробация в размер на 6 месеца и 10 дни. Присъдата постанови районният съдия Екатерина Николова след като делото приключи в едно заседание на което са разпитани като свидетели полицаите, извършли проверката и бащата на младежа. Георги Спасов изрази съжаление затова, че е нарушил карантината. Пробационното наказание бе взето при наличието на многобройни смегчаващи отговорността обстоятелства, поради което съдията не му наложи глоба, която е от 10 000 до 50 000 лв. Отченето бе, че младежът е студент, който учи информационни технологии във Великобритания, пълен отличник е, и има кралска стипендия. Както „Струма“ писа Георги Спасов се прибрал с полет от Великобритания на 18-и март и още на летището му било издадено предписание за спазване на ограничителните мерки от РЗИ- София, а контролът на карантината бил възложен на Първо РУ- Благоевград. На 22 март полицейските служители Василев и Латинов извършили проверка на адреса на Г. Спасов за спазване на предписаната му карантина, но не го открили. При проведен телефонен разговор с него той заявил, че си е в къщи, заради  което полицаите решили да останат пред жилището му. След около половин час, Г. Спасов се прибрал с баща си отвън и обяснил, че всъщност бил на разходка в района на село Марулево.

Срещу него бе образувано бързо производство и повдигнато  обвинение за престъпление по чл.355 от НК от районния прокурор Борислав Ковачки. За  нарушаване на карантина при извънредно положение в условия на пандемията от коронавируса депутатите гласуваха спешна поправка и вдигнаха наказанието- до 5 години затвор и от 10 000 до 50 000 лв. глоба, като промените са в сила от 14-и март. Дела по това обвинение са сред изключенията в НК, които се разглеждат в условията на извънредно положение по решение на Съдийската колегия на ВСС.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

 1. Даниела Петрова

  “Пробационното наказание бе взето при наличието на многобройни смегчаващи отговорността обстоятелства, поради което съдията не му наложи глоба, която е от 10 000 до 50 000 лв.”
  Четете бе хора, не коментирайте на посоки…

  Отговор
 2. Бай Хой

  Само не разбрах колко е глобата на разхождащият се “отличник” (всъщност това няма никаква връзка с нарушението на карантината!)?

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *