Проблеми с осветлението на площада нажежиха сесията на ОбС – Перник, съветникът М. Миланов към кмета В. Церовска: Слушам и се питам на какво да вярвам – на очите, или на ушите си?

Проблемите с ремонта на централния площад отново бяха основна тема на заседанието на Общинския съвет в Перник вчера. То започна с отговори на кмета Вяра Церовска на питания от съветниците. Най-критичният към недъзите в общината Милан Миланов поиска отговор от кмета за проблемите с ремонта на централния площад и осветлението в центъра на града. По думите му вечерно време няма осветление на площада и алеите в парка, не работят и прожекторите, които трябва да осветяват паметника на войводата Кракра.

В отговор кметът каза, че неработещото осветление е ремонтирано, сменени са 33 LED прожектори на шадраваните, работели и прожекторите на паметника, възстановено било осветлението на площада и алеите на парка, като са платени за ремонта на фирмата изпълнител 5200 лева.

„Слушам и се питам на какво да вярвам – на очите си или на ушите? Този, който ви е писал отговора, ви е излъгал, няма осветление. Не е редно да ме лъжете, а аз – гражданите!“, избухна Миланов. Той е правил вечерни снимки, с които доказва, че осветлението не работи. „Не е нормално толкова години след приключване обновяването на площада от фирма на благоевградския бизнесмен Главчев, изпълнител на проекта, още да не е отстранил повредите. Общинската управа да си потърси правата в съда, а не да плаща още 5000 лева от данъкоплатците за отстраняването им”, заяви Миланов.

Кметът спешно извика служителят от отдел „Строителство“ Димитър Кръстев, който също се опита да обясни, че осветлението е възстановено 2 дни преди честването на 90-годишнината от обявяване Перник за град и работят всички кръгове. В края заседанието бе тествано осветлението, което работеше.

Недоволен от отговорите на кмета остана и съветникът Кирил Леонов, който попита защо след ремонта на училищната сграда в село Богданов дол с 200 000 лв. тя още не е станала културен дом, каквото е било решението. Ремонтираната сграда вече 3 години стои неизползваема и ще започне да се руши.

И Леонов получи много дълъг отговор, който започна от земетресението през 2012 година, причинените щети и дълговете на общината, но нямаше конкретно обяснение за неизползваната от 3 години сграда на бившето училище.

На обяснението Леонов отговори, че то не кореспондира с поставения въпрос. Той поиска и на кметовете на селата да бъдат отпуснати средства за косене на обществените площи. „Не може без пари – веднъж доброволно един окоси, друг път – друг, но трябва да има пари, за да се плати“, каза Леонов.

Заседанието продължи с приемането на докладни записки, като сред тях бе и предложение за поемане на нов общински дългосрочен заем в размер на 500 000 лева. Кредитът е необходим за осигуряване на част от съфинансирането на проекта за интегриран градски транспорт от община Перник. Средствата ще се използват за закупуване на нов подвижен състав. Предвижда се да бъдат закупени нови 13 автобуса, стандарт Евро 6, с компресиращ газ, да се изгради газозарядна станция и да се ремонтира бившето тролейбусно депо. С новите превозни средства ще оперира предприятие „Градски транспорт – Перник“, автобусите ще обслужват най-големите пернишки квартали „Изток“, „Мошино“, „Тева“ и „Църква“. Проектът е на стойност 9 524 495 лв., от които 2 967 815 лв. са собствени средства на общината, 6 556 680 лв. е безвъзмездната европейска помощ.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *