Проблемът на ул. “Марица” се задълбочава! Бившият червен съветник Асен Балабанов се включи в битката за спасяването на дърветата

Бившият младежки лидер на БСП и ексобщински съветник Асен Балабанов стартира петиция срещу унищожаването на зелената система в Благоевград. Подписката е провокирана след отсичането на половинвековните дървета при ремонта на ул. „Марица“.

„Целта е чрез силата на гражданското общество да се задължи Общинската администрация да спре унищожаването на зелената система на града”, обяви инициаторът Асен Балабанов.

„След множество градинки, на път е поредна улица да остане без сянка и кислород. Миналата година жертва на лесното и “бързо” строителство паднаха чинарите на ул. „Васил Левски”, тази година са наред липи, орехи и секвоя на ул. „Марица”, догодина може да става въпрос за вашата улица. От прикачените снимки сами може да прецените дали става въпрос за здрави или болни дървета, и да видите разликата между вече оголените участъци и тези, по които още не се работи. Докато новозасадени дървета стигнат нивото на сегашните, ще минат десетки години. Години, през които живеещите в района ще дишат прахоляк и вредни газове от колите, което неминуемо ще влоши здравословното им състояние и качество на живот. Можете да видите колко са пораснали за една година фиданките на ул. „Васил Левски”. Нищо не налага отсичането им освен мързела на строителните работници, които не искат да заобикалят стволове и коренови системи“, пише в петицията Асен Балабанов, която илюстрира със снимки.

„Разговарях с хора, които живеят на ул. „Марица“, и ми казаха, че изобщо не са били информирани за изсичането на дървета. От проекта за благоустройство, с който се снабдих, никъде не е посочено, че се предвижда отстраняване на дървета. Написано е, че предстоят да се изградят нови 117 паркоместа. Дали това ще е за сметка на дърветата, които за мен са здрави? Чрез подписката настояваме да бъдат възстановени дърветата и спасени още неизсечените”, обясни Асен Балабанов, който работи като държавен служител в Министерство на образованието.

За два дни петицията е подкрепена от 121 човека. Подписката ще се събира до края на седмицата, след което ще бъде внесена в общината, като за целта ще бъдат ангажирани и общински съветници, обяви Асен Балабанов.

Както „Струма“ писа, жители от блок 29 на ул. „Марица“ се оплакаха, че при ремонта са отсечени половинвековни дървета – липи и чинари. На последната си пресконференция кметът на общината Атанас Камбитов бе категоричен, че ще бъдат отстранени само изгнилите дървета и на тяхно място ще бъдат засадени други, но не фиданки, а високи 3-4 метра.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. Вальо

    Местен, не знам колко си местен, защото изсичането на дърветата наистина е възмутително и против здравето на хората в блоковете, така че е хубаво, че някой се е сетил да направи петиция против това. Веднага бих се подписал. Не ме интересува кой я е пуснал, Асенчо или Иванчо, въпросът е да се направи нещо против това безобразие.

    Отговор
  2. Местен

    Асенчо още не може да се примири, че с брат му са бити карти и търси трибуна за публична изява.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *