Проверете здрава ли е щитовидната ви жлеза с термометър

Щитовидната жлеза е малка жлеза с форма на пеперуда, разположена в областта на шията, непосредствено над ключицата. Бидейки една от ендокринните жлези, които произвеждат хормони, тя контролира много процеси в организма – осигурява правилния метаболизъм, температура, ниво на енергия и развитие.

Щитовидната жлеза приема йод от храната и я превръща в хормоните Т3 и Т4. Поради тази причина в райони, където има недостиг на йод, хората често са изправени пред проблеми с щитовидната жлеза. Трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4) са два хормона, които щитовидната жлеза произвежда, и те са отговорни за метаболизма. Друг хормон – калцитонин, регулира нивото на калций в кръвта и костите. Една от задачите на щитовидната жлеза е да ни осигури достатъчно енергия. Първият симптом, че нещо не е наред, често е умората. По правило щитовидната жлеза не се вижда и не се усеща. Когато функцията ѝ е нарушена, жлезата може да се увеличи по размер и това нарушение е известно като гуша. Човек може да се роди с недостиг на жлеза или да се появи разстройство по-късно поради автоимунни заболявания, лъчева терапия, определени лекарства или липса на йод в диетата.

Намаленото производство на хормони на щитовидната жлеза може да ограничи функцията на почти всеки орган в нашето тяло, пише ретро.бг. Основните симптоми на това състояние са: необяснимо наддаване на тегло, запек, депресия, умора, бледа и суха кожа, плешивост, свръхчувствителност към студ. Тъй като щитовидната жлеза отразява метаболизма в тялото и топлината се генерира по време на метаболизма, телесната ви температура може да покаже как работи този орган и дали трябва да потърсите лекарска помощ. За домашния профилактичен тест, препоръчан от лекарите, ви е необходим само термометър за измерване на базална температура. Той е по-чувствителен и измерва температурните промени по-точно от конвенционалния термометър. Продава се в аптеките. Дръжте термометъра близо до леглото.

Използвайте го сутрин след събуждане и преди да станете от леглото, като го поставите подмишницата за 10 минути. Записвайте температурата за една седмица. Средната основна телесна температура трябва да бъде между 36,5 и 36,7 градуса по Целзий. Ако при две повторни измервания температурата ви е под 36,3 градуса по Целзий, щитовидната ви жлеза може да не работи правилно. При жени в репродуктивна възраст тестът трябва да се извърши на 2-ри, 3-ти и 4-ти ден от менструалния цикъл, тъй като по време на овулация може да се наблюдава повишаване на базовата температура и да даде неправилни резултати.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *