ПРОВЕРКА НА „СТРУМА” УСТАНОВИ: Деца на политици и бизнесмени въртят с европомощи до 400 000 лв. туристическия бизнес в община Хаджидимово

Главно деца на политици и мощни бизнесмени от района са собственици на 26-те къщи за гости в малката община Хаджидимово, показва справка на „Струма” в регистрите на Държавен фонд „Земеделие”, който щедро финансира проектите по станалите прословути мерки 311 /,,Разнообразяване към неземеделски дейности“/, 312 /,,Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия“ от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г./ и мярка 41/ „Прилагане на стратегиите за местно развитие“. Парите за тези къщи за гости бяха дадени от  Европейския земеделски фонд за развитие на селските район и от 2 седмици прокуратурата твърди, че проверява дали същите се ползват за настаняване на туристи, или пък стопаните им си живеят в тях и хич и не търсят гости.

В хаджидимовския списък случайните бенефициенти, успели да се преборят с тежката процедура, се броят на пръстите на едната ръка.

От „неслучайните” фирми е „Илинден гриин вилидж” ЕООД, която е получила 391 159 лв. за къща за гости в с. Илинден. Неин собственик е роденият през 1990 г. Йордан Руенов Кирев, син на мощния строителен предприемач Руен Кирев, чиято фирма „БКС” от години печели сериозни обществени поръчки в Разлог, Гоце Делчев, Хаджидимово.

Набор на Кирев е и младата бизнесдама Вероника Кацилова. Едноличната търговка е получила с 1 лев повече от него за къщата си за гости в Хаджидимово. Баща й Иван Кацилов е бившият собственик на предприятието за производство на скално-облицовъчни материали „Копривлен мрамор”. То бе създадено през 1981 г., приватизирано от Кацилов през 1999 г. и продадено от него преди 2 г. на кипърската офшорка „ Полисциас Ентърпрайсиз” ЛТД заедно със собствените му кариери за добив на мрамор, варовик, травертин и гнайс. До 29 март тази година  новите собственици държаха Иван Кацилов в предприятието като управител, но от близо 2 месеца той е извън дружеството, а управител е
Софоклис Константинидис.

Къщата на дъщеря му далеч не е единственият семеен туристически проект, финансиран от ДФЗ. Фирмата на самия Кацилов „Рибарник Неврокоп” също има сключен договор с ДФЗ за финансиране на къща за гости в с. Гайтаниново, а субсидията, броена на бизнесмена от фонда, е 378 996 лв. Тази фирма е на по-малко от една година и е основана точно с цел да върти бизнеса с къщи за гости на Кацилов – като основна икономическа денойст при регистрацията й през септември 2018 г. е вписана „Хотели и подобни места за настаняване”.

Бившият собственик на „Копривлен мрамор” има още една къща за гости. Тя също е в с. Гайтаниново,  финансирана с 334 910 лв. от ДФЗ. Управлява я чрез фирмата „Славянка турс”, която е придобил през октомври 2018 г. от Атанас Влахов.

Лилия Гемова, за чиято къща за гости в с. Парил фондът е платил 391 160 лв., е дъщеря на бизнесмена Георги Гемов. С неговото име се свързват няколко фирми, но най-известната е „Геоком 2000” ООД, която е редовен играч по обществени поръчки за строителни обекти в цялата страна и доста често ги печели.

Фирма „Мериян-МСС” е  получила 376 256 лв. за къща за гости в с. Копривлен. Дружеството, основано преди повече от 10 г., е собственост на

Бисер Узунов, бивш общински съветник от ДПС в Гърмен по времето на управлението на Ахмед Башев и в момента един от най-мощните бизнесмени в района. Туристическия си бизнес той върти чрез дъщеря си Анелия. Узунов има участие освен в „Мериян-МСС” ЕООД, още в „Билдинг тренд” ЕООД, „Алема-лизинг” АД, „Ивена 2008” ЕООД, „Билдинг компани” ЕООД, „Юби инвест” ЕООД и ЕТ „Бисер Узунов-Делта”, но най-известни са строителната му фирма „Билдинг компани” и „Ивена 2008“, чрез която ще прави млечния цех. През 2008 г. името на Бисер Узунов се появи в скандален доклад на Агенцията за държавна и финансова инспекция, разследващ обществените поръчки в община Белица, но въпреки доказани обвързаности на Узунов с тогавашния кмет Ибрахим Палев до санкции не се стигна.

Любопитното е, че „Мериян-МСС” е основана от Мария Стамова, чийто хотел в Хаджидимово се продава в момента на публична продан, а тя продала фирмата си през 2015 г. на Узунови, за да могат те чрез нея да получат държавно финансиране.
Зейнеп Моллова, гордата притежателка на къща за гости в с. Абланица, финансирана с 374 311 лв., е дъщеря на общинския съветник от ДПС в Хаджидимово Шейнур Моллов, който също е мощен бизнесмен и собственик на ваканционно селище „Ханчето” в Абланица.

И таткото на Соня Главчева не е случаен – тя има къща за гости в с. Илинден, спонсорирана с 361 926 лв. от ДФЗ, а баща й Неделчо Главчев е бивш футболист и настоящ търговец, близък приятел на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев.

Фамилията на гоцеделчевския бизнесмен и член на УС на туристическа асоциация „Места-Нестос“ Валентин Четрафилов, който доби популярност с обърнатата с покрива надолу къща в гърменското с. Марчево, има няколко къщи за гости в райна. „Обърнатата” се води на дъщеря му Мария, а до нея има хотел с формата на замък. С пари от ДФЗ – 259 013 лв., е финансирана Четрафиловата къща за гости в с. Илинден, която се управлява от Петя Четрафилова и фирмата й „Валентино ПГМВ”. Фамилията има и къща за гости в с. Делчево, също носеща името „Четрафилова къща”.

„Алгеса” е фирмата, построила с европейско финансиране от 199 042 лв. 4-етажен хотел  в с. Тешово. Тази фирма пък е свързана с името на заместник-кмета на Гоце Делчев и областен лидер на БСП Валери Сарандев. Собственик на луксозния едноименен хотел е синът на Сарандев – Георги, а управител е жена му Маргарита Сарандева.

Не е случаен и притежателят на къщата за гости в с. Хаджидимово, за която ДФЗ е броил 137 028 лв. Това е софиянката Анна Спирова, едноличен търговец, вкарала „екотуризъм” в името на фирмата си при регистрацията й. В друга фирма с нейно участие – „ВЕКСТРЕЙД – 7” ЕООД, тя е съдружник с популярния Верен Вехов, мощен бизнесмен със заведения по Черноморието и бивш съдружник на осъдения на доживотен затвор за поръчкови убийства Пешо Сумиста.

В община Хаджидимово с къщи за гости са и кметът Людмил Терзиев, както и ексдепутатът Димитър Гамишев. Държат ги щерката на единия и съпругата на другия. Кметската дъщеря Катерина си изгради луксозния хотел с 391 158 лв., отпуснати от фонд „Земеделие” за развитие на селския туризъм, при това го направи пред самата порта на хаджидимовския манастир „Св. Георги”, на манастирска земя. Поповете й заведоха дело, но с помощта на баща си дамата бе изпипала документално нещата и в крайна сметка никой не й бутна хотела, а сега монасите си скубят брадите заради силната музика, смущаваща молитвите им, и скърцат със зъби от яд заради идеята й да рекламира хотела си с близостта на манастира.

За къщата си в с. Гайтаниново Боянка Гамишева, съпруга на доскорошния народен избраник Димитър Гамишев, взе полагащата се на кандидат-хотелиери помощ в горната й граница от 389 801 лв.

С европейско финансиране в Хаджидимово са построени още хотел „Градина“ – 376 124 лв. за него е получила фирмата „Воденичарови-КС“ на братята Коста и Стоян Воденичарови, които са я регистрирали с капитал само от 100 лв., видимо за да я използват за кандидатстване по мяркката на фонда.

Според местните повечето от тези къщи за гости се ползват от бенефициентите за семейни вили, но тепърва прокуратурата ще установява имало ли е в тях почиващи, или не. Почти сигурно е, че всички ще се окажат „препълнени” с гости, тъй като за удостоверяване на този факт е необходима само книга за регистрация и платена в общината туристическа такса от 50 ст. на нощувка.

Като нищо ще се установи още, че най-неизрядните са къщите за гости на обикновените бенефициенти, които честно си декларират, че нямат никакви почиващи, а ако още не е минал 5-годишния период, в който трябва да запазят статута си на места за настаняване на туристи, след приключване на прокурорските проверки ДФЗ трябва да предяви претенции към тях за връщане на дадената сума.

БОРЯНА ЦОНЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *