Проверяват автомобилите, влизащи от Румъния, за пренасяне на свинско месо

Регистриран е нов случай на ударено от лек автомобил диво прасе близо до българо-румънската граница. Направени са му проби за африканска чума. Всичко това идва на фона на изказването на премиера, че вероятно болестта е била пренесена у нас от румънски туристи.

На границата се проверяват всички автомобили, които влизат в страната ни. Целта е да се установи дали се пренася свинско месо, предава Нова телевизия. Ако има такова – граничните полицаи се свързват с представител на БАБХ и именно те преценяват дали месото е свинско и дали трябва да бъде иззето. Разлепени постери пък апелират да не се допуска пренасянето на смъртоносната болест. Всички флаери са на няколко различни езика.

През  граничния пункт с Румъния през лятото за  денонощие преминават около 5000 .

Свинското месо се иззема в специални фризери, поставени на граничните пунктове „Дуранкулак” и „Кардам” още през юли миналата година.

„От миналата седмица до днес от миналата седмица имаме около 58 килограма”, заяви д-р Борислав Каменов – директор БАБХ – Добрич.

Иззетото месо се унищожава всеки четвъртък.  Притеснението е, че попадне ли свинско у нас, то лесно може болестта да обхване повече населени места.

Междувременно в Добрич е обявено бедствено положение, което ще продължи до началото на септември. През това време ще се следи за спазването на правилата.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *