Прогнили плоскости на подиума върху фонтаните на пл. „Г. Измирлиев“ в Благоевград наложили поръчка на нов за 44 000 лв.

Прогнили плоскости на подиума върху фонтаните на площад „Г. Измирлиев“ в Благоевград наложили спешна инвестиция от около 44 000 лв. за нова  конструкция. За да се ползва в следващите 10-15 години, е предпочетена метална конструкция, вместо досега ползваната дървена, за която миналата и всяка предходна година са били харчени по 20 000 лв. Това съобщи управителката на общинската фирма „Арт стейдж енд фест“ Яна Гюрова в отговор на въпроси на вестник „Струма“ за цената на тазгодишните коледни и новогодишни празненства. 200 000 лв. е цената на обществената поръчка, възложена на „Арт стейдж енд фест“ за организацията и провеждането на културната програма, стартираща с монтажа и завършваща с демонтажа на елхата и светещата украса, и включваща събитията от запалването на празничните светлини до хонорарите на всички участници в събитията и празничните концерти на площада.

За монтажа и демонтажа на трите сцени при паленето на коледните светлини и новогодишната програма плюс тази за церемонията по награждаване на спортист на годината са дадени 40 000 лв. За сравнение, Я. Гюрова посочи, че през 2019 г. само сцената на „Спортист на годината“ е струвала на хазната 20 000 лв., а за другите две събития отделно са платени 64 000 лв.

„Предишни години с договори през строителния отдел е плащано за монтажа на подиума. Сега за 15 000 лв. купихме 320 кв.м бяла изкуствена трева за застилането му, която е за многократна употреба, може да се пере и ще се ползва години наред“, обясни шефът на „Арт стейдж енд фест“.

Зарята за двете празнични вечери струва само 4500 лв. За подмяна на елементи от старата украса, закупуване на материали за ремонта й и нови елементи са дадени 40 000 лв.

„Преди да започне монтажа, специалисти направиха обстоен преглед на наличната. Наложи са част от нея да се бракува, защото не работеше, а друга да се поправи. Имаше опасни светещи украшения – по едни камбанки например, монтирани по-рано на стълбовете – на височина, която се достига, като се протегнеш, се оказа, че тече 220 V ток… Кабелите бяха в окаяно състояние. Купихме и някои нови елементи, като светеща арка, стол и надписи, защото хората искат да има нещо различно и да има красиви кътове за снимки. На елхата, която е 14 м и е най-високата в Югозапада, чийто монтаж ни струва 8000 лв., също добавихме няколко нови светещи елементи“, обясни Я. Гюрова. Тя отбеляза, че обмисляли, за да спестят разходи, да не демонтират два пъти сцената, но се оказало, че охраната струва повече, и се отказали.

Книжки за хлапетата в „Часът на приказния разказвач“, хонорари на артистите – танцьори, актьори и певци, рекламни материали и популяризиране на събитията също са включени в цената на възложената директно обществена поръчка на общинското дружество.

Припомняме, че в новогодишната нощ за настроението на благоевградчани и гостите на града ще се погрижат с изпълненията си ансамбъл „Пирин“ и още 10 местни певци.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *