Проговориха родителите на атентатора от Барселона!

Мароканецът Юнес Абуякуб, издирван за атентата в Барселона, е започнал последната година да показва по-консервативно религиозно поведение.

Властите в Испания са установили, че именно 22-годишният Юнес Абуякуб, който се издирва, е бил шофьорът на вана, използван за терористичната атака в Барселона. Самоличността му е разкрита пред Европол, за да започне издирването му в европейските страни.

Членовете на семейството на Юнес Абуякуб били шокирани и разгневени, след като разбрали за участието му, на неговия брат и двама братовчеди в нападението, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Братът на Юнес Абуякуб – Ел Хусейн и първите му братовчеди Мохамед и Омар Хишами са трима от петимата убити от полицията в каталунския град Камбрилс.

Близки в родния им град Мрирт – на 150 км югоизточно от Рабат, казаха, че за последно са виждали Юнес и Мохамед през март, когато те неочаквано пристигнали на гости.

Преди това, според тяхна братовчедка, Юнес бил напълно нормален, но тогава й направило впечатление, че отказвал да се ръкува с жени.

От двамата по-консервативният бил Мохамед, който допреди три години посещавал нощни заведения и пиел алкохол, преди рязко да промени поведението си. Според нея той бил оказал отрицателно влияние върху Юнес.

Тяхната баба била категорична, че каквото и да се е случило с внуците й, промяната е станала в Европа, а не в Мароко. Тя смятала, че е възможно те да са попаднали под влиянието на имама Абделбаки Ес Сати в град Рипол, чийто хазяин съобщил, че е напуснал града два дни преди атаката.

Ройтерс посочва, че градчето Мрирт е бедно и отдалечено място, повечето от чиито жители са емигрирали в Европа. Самият Юнес отишъл в Испания през 1999 година, след като баща му отплавал за там с лодка от Мароко.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *