Програма за социален патронаж предвижда безплатни медсестри и помощници за пенсионери

Медицински сестри и помощници ще обгрижват по два часа всеки ден възрастните и самотни, както и болните хора в пенсионна възраст.

Това предвижда нова програма за социален патронаж. Тя е на Министерството на труда и социалната политика и насочена към улесняването на бита и всекидневието на възрастните хора и на хората с увреждания, пише Ретро.

Социалният патронаж е насочен към всички общини в България. Идеята е хората, които са в затруднение, да имат достъп до здравеопазване. Предвижда се всеки ден, до два часа, при тях да са на разположение медицинско лице или домашна помощница, които да им помагат в покупката на лекарствата, да им измерват кръвното налягане и да им оказват долекарска помощ при необходимост, както и да им помагат за поддържане на чистотата, пазаруването и готвенето.

Доколко това действително ще се случи, тепърва предстои да разберем. Кратка справка в мрежата показва моментното състояние на нещата:

Мисията на Домашния социален патронаж е да реализира обществения ангажимент към възрастните хора и хората с увреждания като ги подпомогне в тяхната естествена семейна среда чрез:
доставяне на храна – ежедневно се предлага топла и диетична храна по четири основни диети: за стомашно-чревни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет и обща диета, която също е съобразена с изискванията за рационално хранене на хората от третата възраст;

помощ в общуването и поддържането на социални контакти;
подпомагане и разширяване на възможностите на потребителите на социални услуги да водят самостоятелен начин на живот;
организиране на културни мероприятия, чествания на лични празници, излети и екскурзии;
взаимодействие със социални, здравни и други институции;
съдействие за снабдяване с необходимите технически помощни средства за болни и хора с увреждания;
поддържане на личната хигиена и хигиената в жилищните помещения, обитавани от ползвателя;

битови услуги – закупуване на стоки и вещи от първа необходимост, заплащане на електрическа и топлинна енергия, телефон и други със средства на лицето;

Домашният социален патронаж извършва социални услуги по домовете на гражданите на територията на община Сливен:

Лица над 65-годишна възраст;

Лица, в т.ч. деца с трайни увреждания (притежаващи ЕР на ТЕЛК/НЕЛК с определена над 71% намалена работоспособност или с определен вид и степен на увреждане);

Ветерани от войните, военноинвалиди.

Право да ползват услугата на Домашен социален патронаж /ДСП/ имат всички лица в пенсионна възраст и лица с увреждания със съответните решения на ТЕЛК или НЕЛК. Предимство при ползване на услугите на ДСП имат ветераните от войните, лица с увреждане 100% с чужда помощ, самотноживеещи в тежко общо и здравословно състояние.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *