Продадоха диаманта “Розова звезда” за 71,2 милиона долара

Диамантът “Розова звезда” беше продаден за рекордните 71,2 милиона долара, предадоха световните агенции, пише БТА.

За скъпоценния камък наддавали трима клиенти, преди най-голямата оферта да бъде предложена от купувач по телефона. Името на купувача не стана известно.

“Розова звезда” e най-скъпият скъпоценен камък, продаден някога на търг.

Наддаванията започнаха със стартова цена от 51,6 милиона долара и продължиха около шест минути.

Предишният рекорд за най-скъп диамант принадлежеше на камъка “Син Опенхаймер”, кръстен на собственика си Филип Опенхаймер, който е внук на основателя на компанията “Де Беерс” Ърнест Опенхаймер. Диамантът е 14,62-каратов и бе купен за 57,6 милиона долара на търг в Женева през май 2016 г. от неизвестен частен колекционер.

59,6-каратовият “Розова звезда” е с размер на яйце на пъдпъдък. Той първоначално бил открит в мина от компанията “Де Беерс” като нешлифован 132,5-каратов диамант, преди да бъде шлифован. Неговата обработка е продължила 12 месеца и първоначално той се е казвал “Розов Щайнмец”.

С изключителните си размери и наситения си цвят този скъпоценен камък превъзхожда всеки друг известен розов диамант в историята, отбелязаха от тръжната къща.

“Розова звезда” за пръв път е бил представен на широката публика на церемонията по откриването на състезанията от Формула 1 за Голямата награда на Монако през 2003 г. Тогава той украсяваше врата на датския супермодел Хелена Кристенсен. След това, през 2007 г., той бе продаден на неизвестен частен колекционер и бе преименуван на “Розова звезда”.

През 2013 г. този възхитителен камък беше представен на аукцион в Женева. Тогава той бе продаден за 83,2 милиона долара. Победител в търга стана американският бижутер Айзък Улф, но през февруари 2014 г. стана ясно, че купувачът няма пари да заплати за камъка и диамантът бе върнат отново на търг.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *