Продуктите, които предизвикват адско главоболие

Обикновено, когато започне да ни боли главата, мислим, че това се дължи на промяната във времето или пък заради голямото натоварване, на което сме подложени. За да се избавим от болката, бързо взимаме хапче и продължаваме нататък.

За съжаление, изобщо не се замисляме, че организмът ни е много по-умен от нас самите и щом главата ни е заболяла, той се опитва да ни каже нещо. 

Според статистиката, 90% от хората по целия свят поне веднъж в живота си са страдали от главоболие. Но мнозина са тези, които се замислят, че храната може да е причина за проблема.  

Разбира се, продуктите далеч не са единствената причина за този проблем, но е важно да знаем кои от тях могат да ни създадат проблеми.

Сирене

Всички видове сирене и особено специално отлежалото, причиняват главоболие. В състава си сиренето има химическо вещество, наречено тирамин. Именно то причинява главоболието.

Тираминът кара съдовете на главния мозъка да се свиват, а след това рязко да се разширяват. Освен това веществото изтласква серотонина от тялото.

Количеството тирамин в сиренето зависи от много фактори: от начина на приготвяне, ферментацията и използваните бактерии, както и от възрастта на самия продукт.

Има сирена, които в по-голяма степен способстват за появата на главоболие и се характеризират с излишък от тирамин. Това са сините сирена, Чедъра, Бри, швейцарското, Фета, Горгондзола, Моцарела, Мюнстер, пармезан и преработените сирена.

Пакетирани супи

Солени и бъкащи от консерванти. След консумация на такава супа главоболието е просто неизбежно!В тях има и изкуствени подсладители и оцветители. Всички тези химикали нарушават химическите реакции на мозъка.

Супите съдържат мононатриев глутамат. Химикалът се добавя към почти всички консервирани храни, което също нарушава химическите процеси в мозъка. Ако сте предразположени към главоболие, избягвайте Fast Food, както и храните, които се приготвят от пакетчета. 

Алкохол

Известно е, че при консумация на спиртни напитки, алкохолът попада в кръвта и се разпространява по цялото тяло. Това води до опасни последици, а злоупотребата с него може да доведе до смърт.

В процеса на пиене на алкохол, притокът на кръв към съдовете на мозъка се активизира. Например, ензимите от червено вино не само повишават мозъчното кръвообращение, но и възбуждат излишно нервните окончания, превръщайки се в причина за главоболие.  

Всички знаят, че ако вечерта сме пили прекалено много вино, махмурлукът и главоболието на следващия ден са неизбежни.

Шампанското, бирата и уискито също са сред алкохолните напитки, провокиращи появата на главоболие. Според учените, главоболието се причинява от добавките, които производителите прибавят към спиртната напитка.

Консервирана в солен разтвор храна

Те като цяло не се препоръчват за хора с проблеми с кръвоносните съдове поради голямото количество сол и оцет, които се съдържат в тях, а сулфитите от тях провокират разширяването на съдовете. 

Студени продукти 

Известен факт е, че студените храни, особено сладоледът, причиняват главоболие.

Последицата от консумацията им обикновено е продължително главоболие в центъра на челото, но за хората, страдащи от мигрена, болезнените усещания се превръщат в проблем.

Пушени месни продукти

Съставът на съвременните продукти е пълен с химически добавки, които могат да предизвикат главоболие: тирамин, мононатриев глутамат, натриев нитрит, а в големи количества обикновено те са вредни за здравето. 

Много хора се оплакват от болки в главата след консумацията на такива колбаси. Алтернативата е да хапвате повече прясно месо, например пилешко, което добре сте изпържили преди ядене. 

Хранителни добавки

Учените са стигнали до извода, че именно хранителните добавки могат да бъдат първопричината за главоболието. Симптомите се появяват 20-25 минути след хранене. Добре е да знаете, че хранителните добавки понякога влизат в състава на лекарствата за сърце.

Люти чушки 

Всички видове люти чушки съдържат капсаицин, който също може да причини главоболие. Между другото, той се съдържа и в джинджифила и обикновените чушки, но в много по-малки количества.

Пушена и сушена риба 

Всички пушени и мариновани продукти, независимо дали става дума за месо, или пушена и сушена риба, причиняват главоболие. Когато продуктът се опушва, химическата му структура се променя, а страничните продукти, които се образуват по време на процеса, причиняват главоболие.

Пушената риба съдържа нитрати и нитрити, чието количество надвишава нормата. 

Кофеин

Кофеинът е наркотик, с който трябва да сте много внимателни. Той отпуска, намалява умората, но увеличава мускулната координация.

Проучвания са установили, че феновете на кафето (колата) са по-склонни да страдат от главоболие, отколкото тези, които пият кофеинови напитки в умерени количества (по 1-2 чаши на ден).

Безкофеиновото кафе също не е препоръчително за употреба и може да предизвика  главоболие заради танините в състава си.

Ядки

Ако често страдате от главоболие, трябва много да внимавате с ядките. Въпреки огромните им ползи за организма, в много от тях се съдържат сулфити, които могат да го провокират. Те причиняват високо кръвно и предизвикват увеличаване на приток на кръв към мозъка, което предизвиква болки в главата. 

Модифицирани соеви продукти 

Някои соеви продукти, като соево брашно например, причиняват главоболие, тъй като се получават в резултат на процеса хидролиза, който, от своя страна, е процес на разграждане на соевия протеин.

Соята е генетично модифициран продукт. 

Шоколад

Млечният шоколад съдържа много захар, поради което нивото на кръвната захар се повишава бързо и също така бързо спада. Хората, склонни към главоболие, реагират остро на този процес.

За тези, които са забелязали подобна реакция след консумация на шоколад, лекарите предлагат няколко вкусни алтернативи. 

Можете да го замените със сладки плодове, съветват диетолозите, но не и с банани. Те съдържат тирамин, което допринася за появата на главоболие. 

Ако често страдате от главоболие, включете в менюто си храни, богати на витамини от група В (особено B2), тъй като те подобряват мозъчната функция, участвайте в синтеза на нервни клетки: месо и субпродукти, семена, калмари, яйца, риба, боб и зърнени храни.

И пийте чай от джинджифил. /jenata.blitz.bg

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *