Проектират ново кръгово при ЗИИУ, КАТ все още анализира ефекта от временното кръстовище при „Зърнени храни”

Ново кръгово кръстовище проектират при ЗИИУ- Благоевград на изхода към промишлената зона, кв. „Грамада” и главен път Е-79. Новината съобщи зам. кметът по сигурнсостта и спорта в областния център на Пиринско Любен Милев в отговор на питане на „Струма“ докога кръговото кръстовище при „Зърнени храни” ще е временно и има ли решение по казуса.

„Казуса с кръстовището при „Зърнени храни” още не сме обсъждали. Започнахме обсъждането на конфликтните точки в транспортната схема от периферията на Благоевград и поетапно ще вървим към вътрешността, като на първо време обмисляхме да се проектира кръгово при ЗИУУ, преди моста за с. Покровник. Много транспортни „ръкави“ се оформиха там, доста цехове се отвориха и с развитието на промишлената зона в района движението ще става още по-интензивно”, обясни зам. кметът Милев.

Той припомни, че още преди години по време на управлението на кмета Паскалев е дискутирано, че основният проблем за кръгово кръстовище при „Зърнени храни” е жп прелезът. „Преди години обмисляхме да изнесем пътя над линията, но този вариант ще глътне много пари. Тогава обаче съществуваха „Зърнени храни”, сега сградите там ги разрушиха и може би ще се търси друго решение. Засега в участъка няма сериозни конфликтни ситуации и много ПТП-та, и ако няма проект, ще се наложи да направим“, коментира зам. кметът.

Преди 3 г. кръговото кръстовище при „Зърнени храни” бе направено временно. Пускането му стана на 6 април 2017 г., като бе обявено за експериментално, за да се установи ефективността и да се преценят евентуалнтите неудобства. Първите две седмици дежурен патрул следеше ежедневно ситуацията и трябваше да изготви анализ, който обаче и до днес не е предствен пред обществеността. Единствената промяна, която бе направена, е да се заменят желоните, подпрени в началото с чували пясък с пластмасови бордюри, насипани с пръст, за да се оформи зелена площ. Много от елементите вече са деформирани от преминаването на превозните средства.

„Кръговото при „Зърнени храни” засега не е на дневен ред“, отбеляза в отговор на „Струма“ и главният архитект Васил Тинчев и допълни: „Проблемите там са сериозни, защото при преминаване на влакова композиция чакащите стигат не до завоя, а чак до автогарата и се затруднява цялото движение. Навремето още през 1986-87 от Проектантска организация имахме предложение за преместването на ул. „В. Левски“ в зоната, където е това кръстовище, тогава участвахме с проекта в прегледите на ТНТМ и стигнахме до републиканския кръг, но впоследствие се направиха точни замервания и се оказа, че такава пътна връзка няма да може да набере височина, а конструктивните елементи ще възпрепятстват минаването отдолу. Какъвто впрочм е и проблемът в кв. „Грамада”. Той ще се реши, когато се одобри новото трасе на жп линията, което ще я изнесе успоредно на АМ „Струма“. Тогава този участък от жп линията ще остане обслужващ на промишлената зона и няма да има проблем със задръствания на кръговото“, коментира арх. Тинчев.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

  1. Бай Хой

   Питай т.нар. “ректор”-пенсионер на ЮЗУ, той е завършил Строителния техникум и е пенкилер, специалист по всичко, само не по това, по което се самопроизведе в “професор” без никаква научна дейност.

   Отговор
 1. Шишо Бакшишо

  И какво толкова има да се “проектира” едно кръгово?!? Те навсякъде са стандартни – слагаш един кръг и варира само броя на входовете/изходите от кръга. Ега ти тъпоъгълниците, години наред не могат да решат елементарни задачки от 2-ри клас!

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *