Производители: Търговци спекулират с цените на доматите

“Спекулациите с цените на доматите са от търговците. Контролът е в компетенцията на Министерството на земеделието и на Министерството на финансите. Повечето от търговците са регистрирани като земеделски производители, без да произвеждат, за да работят без касови апарати“. Това коментира пред БНР Мая Попова, производител на зеленчуци.

6.00 лева за килограм домати е спекулативна цена и моят съвет е да не купувате такава стока. За това призова председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов. Според него в момента цената на едро на оранжерийна продукция на домати екстра качество е 2.50 лева за килограм.

Мая Попова коментира заповед на директора на Агенцията по безопасност на храните, според която всички плодове и зеленчуци, влизащи у нас от членки на ЕС, трябва да се изследват за пестициди.

„От Гърция се внася стока с ниско качество, която идва може би от трети страни. Гърция знае, че не е на добро ниво и я прехвърля в България като реекспорт. Има случаи на африкански домати да влизат у нас като гръцки. От години си го знаем това, досега нямаше контрол и сега е нормално търговците да реагират, защото знаят, че при изследване на доматите и излезе този проблем, няма да могат да внасят, а те имат огромна печалба“, обясни тя.

Благо Илиев, производител на зеленчуци, допълни: “Това е добър и интересен ход на нашето правителство… Най-големият проблем е, че доматът е реекспорт, а и с евросубсидия за килограм. Гърците получават немалко пари като евросубсидия. Но защо трябва се конкурират с нашия домат, който не е с евросубсидия“.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *